MUP RS pokrenuo postupak protiv imama iz Kozarca zbog “širenja mržnje prema SPC”

Službenici Policijske uprave Prijedor pokrenuli su postupak protiv imama iz Kozarca zbog, kako je saopšteno, širenja mržnje.

Policija je po saznanju o postojanju video snimka u kojem vjerski službenik iz Kozarca širi govor mržnje i iznosi niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve obavjestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor i u skladu s tim preduzimaju se mjere i radnje cilju dokumentovanja navedenog.

Radi se o glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, Amiru efendiji Mahiću.

U saopštenju se dodaje da je za dalje informacije nadležno Okružno javno tužilaštvo Prijedor.

Podsjetimo, juče se oglasilo i Međureligijsko vijeće BiH.

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo je neprihvatljiv govor usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih vjernika kojim je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić SPC pripisao sektaštvo, a Svetom Savi da je on u korineu današnjeg fašizma.

Vijeće je povodom medijskih navoda o incidentu zatražilo informaciju od Rijaseta Islamske zajednice, koji je po prijemu informacije izdao nalog Muftiji bihaćkom da od imama uzme izjavu i pokrene disciplinski postupak.

Kako je navedeno u objavi Vijeća na društvenim mrežama, od imama Mahića je zatraženo da se na predstojećoj hutbi izvini svojim džematlijama i svima koje je njegov nastup uvrijedio, te da će sprovedenim disciplinskim postupkom Mahić biti primjerno sankcionisan.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini ističe da je veoma važno osuditi sve uvrede na račun vjernika, vjerskih zajednica i crkava u našoj zemlji, te ovim povodom osuđuje neprihvatljiv govor usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika.

“Međureligijsko vijeće u BiH uvijek će biti spremno osuditi vrijeđanje i napade na vjerske objekte, vjerske zajednice i vjernike” navedeno je u objavi.