MUP Srbije: Nismo uhapsili Kornjaču, kao što i BiH nije uhapsila Orića

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije postupa isključivo u skladu sa zakonom, a ne po nalogu izdatom od strane bilo koje televizije, uključujući i televizije N1 Beograd ili Sarajevo”.

Ovo su riječi kojim počinje odgovor koji je stigao iz MUP Srbije nakon novinarskog upita N1, a ne naloga, o tome da li je ili će MUP Srbije poduzeti bilo šta nakon što je na teritoriji Republike Srbije lociran Duško Kornjača bjegunac od pravde i optuženik za zločine protiv čovječnosti počinjene na teriroriji Bosne i Hercegovini, lice sa Crvene potjernice Interpola.

Ne postoji zakonska osnova za postupanje po potjernici Bosne i Hercegovine

“Ne postoji zakonski osnov za postupanje po potjernici BiH koja se odnosi na državljanina Republike Srbije, Duška Kornjaču. Naime, pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije, osim u slučaju saradnje sa Haškim tribunalom, ne dozvoljava izručenje osumnjičenih za ratne zločine”, odgovor je MUP-a Srbije za N1.

Međuvladin sporazum između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o međusobnom izručenju također ne dopušta izručenje njezinih državljana zbog sumnje u ratni zločin. Jasno je definirano da ratni zločini nisu obuhvaćeni sporazumom, objašnjava Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.

“Odgovor na pitanje zašto srpska policija nije uhapsila Duška Kornjaču, za kojim je Bosna i Hercegovina raspisala potjernicu, jedanak je odgovoru na pitanje zašto policija BiH nije uhapsila Nasera Orića iako je za njim Srbija raspisala potjernicu”, rekli su za N1 iz MUP-a Srbije.

Interpol: Mi ne hapsimo, to čine nacionalni policijski službenici
Ovom odgovoru prethodio je jučerašnji odgovor za N1 Interpola.

“Mnoge zemlje članice INTERPOL-a smatraju Crvenu potjernicu valjanim zahtjevom za privremeno hapšenje, posebno ako su povezane sa zemljom koja je zatražila zahtjev putem bilateralnog sporazuma o izručenju. U slučajevima hapšenja na temelju Crvene potjernice, to čine nacionalni policijski službenici u zemljama članicama INTERPOL-a”, izjavili su za N1 iz Interpola .

Podsjećamo, optuženika, a ne osumnjičenika, kako to navode iz MUP-a Srbije, za ratni zločin, Duška Kornjaču, umjesto istražnih organa Srbije, pronašao je bosanskohercegovački novinar Avdo Avdić sa portala Istraga.ba. Kornjača je slobodno radio živio na adresi Teskelijina na broju 6, u stanu broj 17 u Novom Sadu.

Prema riječima današnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Kornjača radi kao “ugledni ljekar”.