Muprhy: SAD neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u RS-u

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se suočava BiH.

Bećirović je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smije ignorisati i da nadležni organi moraju djelovati u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, kao i konačnim odlukama Ustavnog suda BiH.

Ambasador Murphy je istakao da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska.

Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Također, sagovornici su naglasili da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje nijednom entitetu u BiH.

Murphy je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja BiH te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum.

Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države BiH i da ne postoje izvan države BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

Bećirović je rekao da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak BiH i zaustaviti destruktivnu politiku.

Tokom razgovora Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu.

Također, rekao je da okolnosti u našoj zemlji, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a za ubrzanje neophodnih reformi.

Bećirović je istakao važnost zajedničkog djelovanja demokratskih snaga u BiH sa SAD-om i drugim strateškim partnerima u osiguranju funkcionalne i stabilne BiH.