Na području Srebrenice otkrivena masovna grobnica, već pronađena tijela tri žrtve

Na području Kragljivoda, općina Srebrenica, danas je pronađena masovna grobnica, a do sada su pronađena tijela tri žrtve. Na području Brčkog danas je počela i reekshumacija 11 žrtava.

Kako su saopćili iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, prema njihovim saznanjima jasne su indicije da je riječ o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine stradale na ovom području. Uz žrtve je pronađena i odjeća i obuća.

Ekshumacija će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i sutra.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a na lokaciji se nalaze i patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe i ICMP Bosne i Hercegovine te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici.

Po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je počeo i proces reekshumacija na mezarju Ivijci na području Brčkog. Danas će biti otvoreno 11 mezara kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

klix.ba