Na skupu u Banjoj Luci s kokardama i u uniformama Vojske RS-a, čuju se taktovi Marša na Drinu

Građani iz brojnih dijelova bh. entiteta RS, od kojih su mnogi u Banju Luku došli organizovanim autobuskim prevozom, okupljaju se na Trgu Krajine gdje je, intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, počeo tzv. narodni skup “Sloboda”, piše portal Faktor.

Stiglo je nekoliko hiljada ljudi, među kojima i oni koji su se “opremili” kokardama i obukli uniforme Vojske RS.

Na Trgu Krajine čuju se ritmovi srpskog Marša na Drinu. Prema nekim procjenama, u ovom mjestu trenutno se nalazi oko osam hiljada ljudi.

Na Trg Krajine je stigao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On se zadržao u okupljenoj masi koja mu je uzvikala “Mile, Mile” a u pratnji harmonike su otpjevali i pjesmu “Ne može nam niko ništa”. Sa Dodikom u pratnji su, između ostalih, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković… Ispred bine su prisutni ministri u Vladi RS-a, zatim predstavnici RS-a u državnim institucijama Dušanka Majkić, Sanja Vulić, zatim Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, i drugi.

Iz Boračke organizacije RS saopćeno je da ona stoji iza organizacije prosvjednog skupa. Cilj je poslati javnu poruku protivljenja odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt,  koji je iskoristio svoje Bonske ovlasti da suspendira Zakon o nepokretnoj imovini Narodne skupštine RS.

Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, koji služi za funkcioniranje organa javne vlasti, Narodna skupština RS-a usvojila je 10. februara ove godine, a nedavno ga je potpisala predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Podršku ovom skupu dali su predstavnici vlasti RS, okupljeni oko SNSD-a, dok je opozicija smatrala da je SNSD izvorište organizacije demonstracija, te da je Boračka organizacija bivših boraca VRS zloupotrebljena i samo pokrivač stvarnog političkog skupa u režiji SNSD-a.