NAJAVE REVIZIJE DAYTONA PODIGLE TEMPERATURU U BEOGRADU: “Mi ne možemo dozvoliti da se dogovore jedni sa drugima…”

Srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da će Srbija dati Republici Srpskoj dovoljno vakcina protiv virusa korone.

“Ako budemo imali dovoljno šta bi falilo da neki deo vakcina ustupimo i Republici Srpskoj, ako oni ne uspeju da nabave. Valjda je naš osnovni cilj da zaštitimo ljude od zaraze, da pomognemo”, rekao je Stefanović.

Na pitanje očekuje li od Sarajeva probleme u ovoj situaciji, Stefanović je rekao da Srbija nije odbila nikoga ko traži pomoć, dodajući da Beograd želi posebne odnose sa svima u BiH.

“Naravno da volimo Republiku Srpsku i naš narod, niko to ne može zaustaviti. Ali ako nekome pomognemo, kada gradimo školu, bolnicu, što riskiramo kad malo pomognemo novcem? ”, Pitao je Stefanović.

Kazao je da je Srbija pomogla cijeloj BiH u tom pogledu, jer to znači više ulaganja na teritoriju BiH, više izliječenih i više djece koja pohađaju školu pod najboljim uvjetima.

“Pretpostavljam da je to u redu. Ili oni znače da se ništa ne smije ulagati ili pomagati tamo gdje žive Srbi? Tada bi se trebali zapitati koja je u osnovi njihova poruka”, rekao je Stefanović za Televiziju “Prva”.

Povodom nekih najava u vezi s revizijom Daytonskog sporazuma, Stefanović je ponovio nepromjenjiv stav Srbije da je Srbija jamac Daytonskog sporazuma i da neće biti promjena dok se svi ne slože.

“Ne možemo im dopustiti da se međusobno dogovore, a trećeg se ne pita, a Srbi ne žele ništa, a to je uvijek na štetu srpskih institucija.” Mislim da će ovo biti vrlo štetno i da neće dovesti do pozitivnog rješenja za BiH. “Dodao je da se Srbija pokušava uopće ne miješati u pitanja BiH. Srbija ima posebne veze s Republikom Srpskom, pravom prema Daytonskom sporazumu, i želi nastaviti pomagati Srpskoj u tom smjeru.

“Želimo razviti najtoplije i najbolje odnose i to nam nitko ne može zabraniti. “Nikome ne može i neće biti zabranjeno da volimo Republiku Srpsku i Srbe koji tamo žive, to je osjećaj našeg naroda.