Najmanje devet bh. državljana nalazi se u Afganistanu, formiran krizni štab za njihovu evakuaciju

Ministarstvo vanjskih poslova BiH danas je, po nalogu ministrice Bisere Turković, osnovalo Krizni štab koji će nastaviti provoditi operacije evakuacije i pomagati građanima BiH koji se nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 9 državljana BiH nalazi se u Afganistanu, na temelju izvješća ambasade i Ministarstva vanjskih poslova BiH o otvorenim komunikacijskim kanalima. Podaci o broju građana BiH stalno se ažuriraju.

Krizno štab, u suradnji s ambasadom BiH u Pakistanu, provelo je intenzivne operacije na pronalaženju i pregledu svih mogućih opcija evakuacije u suradnji s vlastima Islamske Republike Pakistan, SAD-a, Velike Britanije, Norveške, Njemačke i drugih zemalja, a za čije su kompanije radili bh. državljani.

Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić je u kontaktu s vlastima IR Pakistan, koji je ponudio pomoć u evakuaciji.

Osim toga, diplomatske operacije koordiniraju se s ambasadom BiH u Washingtonu i Londonu, kako bi se osigurala suradnja i pomoć zemalja koje također evakuiraju svoje građane iz kriznog područja.

Ministrica Turković uputila je i pismo ministrima vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Pakistana, Velike Britanije, Njemačke i Norveške tražeći pomoć i suradnju u evakuaciji građana BiH iz Afganistana. Zaključeno je da će krizni štab djelovati sve dok se i posljednji bh. državljanin, koji za to iskaže želju, ne evakuira iz kriznog područja.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je otvorilo i 24-satnu liniju 033 281 234, na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni.

Svi građani BiH također se mogu obratiti ambasadi BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve +9251 265 40 20 ili +9251 265 40 18.

Otvoren je i broj +923009856420, putem kojeg se možete obratiti ambasadi putem aplikacije Viber i Whatsapp.