NAKON MALTRETIRANJA OD STRANE POLICIJE: Četiri europarlamentarca UZVRAĆAJU UDARAC HRVATSKOJ

Četiri talijanska zastupnika u Europskom parlamentu koji su došli u Hrvatsku kako bi provjerili postupanje hrvatske policije s migrantima odbacuju tvrdnju hrvatske policije da su željeli preći “zelenu granicu” između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod mjesta Bojna, gdje ih je u nedjelju zaustavila hrvatska policija.

U pisanoj izjavi dostavljenoj Radio Slobodna Europa, hrvatske vlasti traže službeno izvinjenje i navode da će tražiti od europskih institucija da provedu istragu.

No, hrvatska policija i dalje tvrdi da su zaustavljeni jer su htjeli prijeći “zelenu granicu”, što je zabranjeno hrvatskim i europskim zakonima.

Zagrebački centar za mirovne studije tvrdi da ne mogu komentirati prirodu dolaska, ali mogu komentirati svoj nastup u tom dijelu vanjske granice Europske unije.

“Nama to na jedan način je indikacija. Ako njima nije omogućen pristup niti da se vidi područje iz kojeg ljudi dolaze i taj pojas granice gdje se push-backovi (nasilna odvraćanja) kontinuirano događaju, nama to je određeni indikator prikrivanja nezakonitih praksi koje se kontinuirano događaju na hrvatskim granicama”, kaže aktivistica CMS-a Ana Ćuća u izjavi za RSE.

Zatraženo očitovanje premijera

Četvero talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu – Pietro Bartolo, Alessanda Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei – svi su članovi europskih socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, uključujući i hrvatske socijaldemokrate, koji su odmah zatražili izjavu premijera Andreja Plenkovića.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu u nedjelju navečer, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da nije riječ o izaslanstvu iz Europskog parlamenta, već o “stranačkoj stvari”.

Božinović, ali i šef pogranične uprave MUP-a Hrvatske Zoran Ničeno, priznaju mogućnost da će zamjenici djelovati sinkrono s migrantima s druge strane granice. Zoran Ničeno rekao je da su zaustavljeni 200 metara od granične crte te da je rasprava započela nakon toga.

“Oni su rekli da bi željeli vidjeti samu graničnu crtu. U to vrijeme – mi još uvijek istražujemo je li to povezano s tim događajem, ili je koincidencija – u dva navrata se organizirala određena skupina migranata sa BiH strane s namjerom da nezakonito pređu granicu na toj kontrolnoj točki”, izvijestio je šef granične policije.

Prije prelaska granice, migranti su zaustavljeni intervencijom bosanskohercegovačke policije.

Nema dokaza, ali biće rasprave

Hrvatska socijaldemokratska europarlamentarka Biljana Borzan, koja je supotpisala zahtjev za hitnim očitovanjem premijera Andreja Penkovića, kazala je u ponedjeljak (1. januara) novinarima kako ništa nije dokazano, ali da će Hrvatska opet biti tema u Europskom parlamentu.

“Sada će opet biti rasprave, opet će se prozivati Hrvatsku. Dakle, nije ništa nije potvrđeno, ali dugo se o tome govori i ima dosta pritužbi koje su došle do Europskog parlamenta i o njima se već u nekoliko navrata tamo raspravljalo. Ovakav jedan incident dodatno dolijeva ulje na vatru”, kaže Biljana Borzan.

Povodom učestalih prozivanja da Hrvatska provodi nasilno odvraćanje migranata kada oni preko “zelene granice” pokušavaju ući u Hrvatsku, kao i tvrdnji da se tom prigodom koristi i nasiljem, Europski parlament je prije nekoliko mjeseci najavio da će njihovo izaslanstvo doći u Hrvatsku i na licu mjesta provjeriti navode migranata i nevladinih udruženja. Međutim, njihova se posjeta odgađa zbog epidemije korona virusa.

Izaslanstva Europskog parlamenta redovito se sastoje od predstavnika nekoliko zemalja i različitih političkih skupina zastupljenih u Europskom parlamentu, a njihov boravak u zemlji organizira i organizira tijelo Europske unije.

Skupinu su činili isključivo talijanski europarlamentarci iz samo jedne političke skupine, a njihov posjet Hrvatskoj dogovorio je talijanski veleposlanik u Hrvatskoj.