Nakon ‘otcjepljenja’ i peticije: Dodik sada traži povlačenje odluke

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je Srni da se Bosna i Hercegovina može vratiti u svoje prethodno stanje samo ako se povuče nelegitimna odluka o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, koju je nametnuo Valentin Inzko, a koja je dovela u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine Hercegovina.

Dodik je naglasio da je za ovu odluku Inzka opštepoznato da ne postoji podrška ni u međunarodnoj zajednici na šta upućuje i posljednje zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a.

“BiH ne može više da upravlja međunarodni protektor. Svi treba da znaju da Republika Srpska nikada nije preduzimala radikalne poteze. Reagovali smo samo zbog pritisaka i prijetnji u odbrani svog opstanka i očuvanja Republike Srpske koja je politička realnost, a koju neki poput Inzka i njegovih međunarodnih mentora uporno pokušavaju da diskvalifikuju. E, to neće moći jer je narod i rukovodstvo Republike Srpske odlučno u odbrani svog identiteta a protiv bilo kakvog protektorata koji ne postoji nigdje u Evropi, samo u BiH”, istakao je Dodik.

Upitan da prokomentira sljedeće reakcije na ovu nametnutu odluku, Dodik je rekao da svi moraju shvatiti da će sve buduće reakcije Republike Srpske biti samo odgovor na nelegitimno i uzurpatorsko ponašanje odlazećeg visokog predstavnika i dijela međunarodne zajednice.