Nakon SAD i Britanije: I EU odbacila rusko-kineski prijedlog o OHR-u

Europska unija također se protivi prijedlogu Rusije i Kine da ograniči ovlasti visokog predstavnika i zatvori njegov ured 31. jula sljedeće godine.

Portparolka Europske komisije Eliz Castillo Nieto rekla je za BHRT da o novoj inicijativi Kine i Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a, uvjet za ukidanje OHR-a nije ispunjen, a to je Agenda 5 + 2.

Evropska unija očekuje dobru saradnju sa novoimenovanim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je imenovan na ovu poziciju, te će stupiti na dužnost 1. augusta, istakla je ona.

– Njega je imanovao PIC (Vijeće za provedbu mira u BiH) prema važećim procedurama. Očekujemo da OHR kontinuirano radi na ispunjavanju 5+2 Agende koja je dogovorena 2008. godine, a ona je uslov za gašanje OHR-a.

Također je rekla da EU nastavlja surađivati ​​s Bosnom i Hercegovinom u provedbi 14 ključnih prioriteta izvučenih iz mišljenja EK i očekuje da će lokalne vlasti u sljedećim mjesecima postići napredak u tim zadacima.

– Ovo uključuje sprovođenje zakona, te reformi iz oblasti pravosuđa, kao i dogovor oko Izbornog zakona. To su ključne reforme koje BiH mora ozbiljno shvatiti na svom putu ka integracijama u EU.

Ranije su rusko-kineski prijedlog odbacile Amerika i Velika Britanija.

Američka ambasada u BiH navodi da su SAD uvijek podržavale i nastavit će podržavati ‘ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma’.

“Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika (OHR) u podršci provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2. Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine”, ističe se u odgovoru za RSE.

U vezi s nacrtom rezolucije, britanska ambasada u BiH su za RSE naveli kako je njihov stav jasan, a temelji se na tome da ‘ured visokog predstavnika i dalje ima ključnu ulogu u održavanju dijelova Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma koji se odnose na civilna pitanja’.

“Ovlaštenje za imenovanje visokog predstavnika ima Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, koji je imenovao Christiana Schmidta 27. maja. Uslovi 5+2 za zatvaranje Ureda visokog predstavnika su jasni i nažalost još nisu ispunjeni. Vlasti u Bosni i Hercegovini su ključne za postizanje neophodnog napretka, te ih ohrabrujemo da se usmjere na reforme potrebne njihovim građanima”, ističe se u odgovoru za RSE.