Poslije skandala Inzko će poništiti prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara?

Prema mostarskom portalu HMS, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko odlučio je otkazati prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara.

Na nkonstituirajućog sjednici Gradskog vijeća Mostara, koja se održala u petak 5. februara i na kojoj je izabrano vodstvo mostarskog parlamenta, o gradonačelniku Mostara također se glasovalo u javnosti – za šta se izjasnio 31 od 35 članova vijeća. Nakon prvog kruga rezultat je bio 14 glasova za kandidata HDZ-a BiH Dr. Marija Kordić, 11 za kandidatkinju SDA, Dr. Zlatko Guzin i pet za kandidatkinju BH Bloka Irmu Baraliju.

Za izbor gradonačelnika Mostara u prvom krugu potrebna je podrška dvije trećine članova odbora, a ako ga ne dobije nijedan kandidat, dva kandidata s najvećim brojem glasova ući će u drugi krug. Ako u drugom krugu nitko od njih ne dobije potporu dvije trećine od ukupnog broja 35 članova odbora, u trećem je krugu gradonačelnik onaj za koga glasuje većina prisutnih članova odbora.

Članovi SDP-a zatražili su od OHR-a da poništi odluku Gradskog vijeća Mostara o izboru gradonačelnika javnim glasanjem na sjednici vijeća, jer je statutom grada Mostara, kojim je definirano da gradonačelnika bira tajnim glasanje, nije poštovano.

– Na sastanku smo slijedili praksu iz 2004., odnosno 2008., odnosno 2009. Na temelju zaključka Vijeća, još je uvijek bilo javno glasanje o gradonačelniku. OHR je 2009. godine odlučio pobiti zaključak gradskog vijeća. Podsjećam da je to bilo samo zbog nemogućnosti izbora, a onda se OHR odlučio na tumačenje proste većine i otkazao samo ovaj zaključak, numerirani tim i tim, tako da se tačno zna na što se pozivao – objašnjava Salem Marić za portal faktor.ba

Ako OHR, kaže Marić, raspravlja o prijedlogu SDP-a i njihovom zahtjevu, “onda su to neke ozbiljne igre”.

– Ako OHR otkaže prvi krug glasanja, onda s pravom sumnjamo u neke ozbiljne igre između međunarodne zajednice i OHR-a, opet na štetu Mostara. Osam godina nije smatrao da je isti OHR prema njegovom statutu nužan da odgovori na bilo šta, a sada kada su se vijećnici konačno složili, s 31 glasom “za” da javno glasaju za gradonačelnika, odgovorit će odmah – ističe Marić.

Kaže da će pričekati da se donese odluka OHR-a i da je uvjeren da ne bi trebali reagirati, već neka vijećnici dovrše izbor gradonačelnika.

– Mislim da bi nam trebalo dopustiti da posao završimo u srijedu. Samo ako se proteže unedogled, OHR bi na kraju trebao reagirati. Ako reagiraju do srijede, odnosno da nametnu odluku, Klub “Koalicija za Mostar” razmotrit će buduće korake u gradskom vijeću i hoće li uopće prisustvovati sastanku – kaže Marić.

Istom prilikom danas je najavila i Stranka demokratskih događaja koja, kako se navodi u priopćenju, ostaje pri svom stavu da se glasanje o novom gradonačelniku Mostara mora okončati javno, kao što je i započelo odlukom gradskog vijeća.

– Oni koji traže tajno glasanje i traže od OHR-a da intervenira, očito nemaju iskrene namjere – najavljeno je iz SDA.

Kako kažu, cijela javnost u Bosni i Hercegovini, posebno Mostarci, žele imati jasnu sliku ko će podržati Dr. Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar i ko će biti na strani Marija Kordića iz HDZ-a izravnim glasanjem “za” ili suzdržanim.

– Tajno glasanje o gradonačelniku Mostara prije 12 godina rezultiralo je netransparentnom manipulacijom i izborom kandidata HDZ-a, unatoč postojanju probosanske većine. Uslijedile su godine međusobnog optuživanja, koje nisu mogle ništa promijeniti, već zataškavanje istine. Iz tog razloga, SDA se ovaj put neće složiti da ponovi takav scenarij za tajno glasanje gradonačelnika. Pozivamo OHR da poštuje volju Gradskog vijeća u Mostaru i da se ovaj put ne miješa u izbore za gradonačelnika, jer će to omogućiti nove zakulisne manipulacije – ovo je mišljenje SDA.