Sramn istup Raspudića: Optužbama na račun Bošnjaka Raspudić samo dokazao da je islamofob

Zastupnik u hrvatskom Saboru Nino Raspudić očito se suočava s nedostatkom konstruktivnih ideja i prijedloga koje bi dale smisao njegovom političkom angažmanu, pa traži optužbe protiv Bošnjaka kako bi izborio naklonost cvjetajućoj hrvatskoj radikalnoj desnici – irekao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.

Kako ističe, “iznoseći neutemeljene optužbe, Raspudić ne propušta dokazati postojanje navodnog islamističkog terorizma kao najveće sigurnosne prijetnje u Bosni i Hercegovini i u regiji, već samo potvrđuje svoju islamofobiju i svoj šovinistički svjetonazor”.

– Takve nas optužbe ne iznenađuju, s obzirom na to da su dio tradicionalnog narativa struktura koje, u nedostatku razumnih argumenata koji svoje metode i političke ciljeve opravdavaju Bošnjacima i bošnjačkoj politici, nesumnjivo vezu povezuju s radikalizmom i terorizmom.

Iako su Bošnjaci najveće žrtve nasilja zasnovanog na etničkoj i vjerskoj netrpeljivosti, što je utvrđeno i ovjekovječeno presudama međunarodnih sudova, bošnjački politički predstavnici nikada nisu dali vjerske predznake tim zločinima. Tako, na primjer, masakr u Ahmićima nije bio katolički terorizam, već ratni zločin čiji se počinitelji zovu i prezivaju i koji su istomišljenici Raspudića svečano pozdravili nakon izdržavanja zatvorske kazne – kaže Softić.

Takav odnos ukazuje na civilizacijsku razliku između bošnjačke politike i politike koju Raspudić propagira i kojoj on nastoji postati eksponentom.

– Preporučujem Raspudiću, ako ima ambiciju postati vjerodostojan političar i njegova se mišljenja poštuju izvan okvira radikalnih desničarskih krugova, da se upozna s izvješćima nadležnih međunarodnih organizacija koje govore o rezultatima institucija Bosna i Hercegovina u borbi protiv ekstremizma, terorizma, čak i onoga što opisuje kao islamističko – podvlači Softić.

Zastupnik u Saboru R. Hrvatska ispred “MOSTA” – Nino Raspudić, održao je na sjednici Sabora govor pun neistina, etničke i vjerske mržnje i islamofobije, optužujući Bosnu i Hercegovinu da je leglo tzv “islamskog terorizma”.

Dakle, održao je klasični govor mržnje.

Veoma opasan narativ koji dolazi od naših komšija, a koji, već sada slobodno možemo zaključiti, ima svoje ozbiljno utemeljenje i kontinuitet u hrvatskoj političkoj sceni, napisao je Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Svašta je Raspudić stavio u svoj šovinistički govor koji je čitao, a kao izvore je, nažalost, koristio i neke domaće medijske natpise i izjave političara iz Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na zlonamjernost i neistine koje je Raspudić iznio, ukoliko ga zaista zanima terorizam u Bosni i Hercegovini, onda ga je prvo trebao potražiti u haškim presudama.
Gdje će, osim velikosrpskih terorista, pronaći i eksponate politike koje i sam zastupa.
Politike UZP-a, koja je osim terorizma činila najveće ratne zločine.

Naprimjer, najeklatantniji primjer terorizma u Bosni i Hercegovini je rušenje Starog mosta u Mostaru, jer to rušenje nije imala nikakvu vojnu svrhu, nego isključivo terorističku.

To jeste, imalo je za cilj da muslimane, čije je to remek djelo arhitekture i koje je to remek djelo na neki način predstavljalo u Hercegovini, drži u strahu i beznađu.

Takođe, to zlodjelo je imalo i svoju vjersku notu, jer trebalo je u Mostaru izbrisati sve što ne predstavlja njegovu katoličku tradiciju. Šta je to nego terorizam, prema definiciji koju sam gore napisao?

Pozivam svoje prijatelje iz političkog života Republike Hrvatske, a koji nisu na pozicijama šovinizma i islamofobije kao što je sam Raspudić, da ga osude i da počnu dekontamirati javni prostor Hrvatske. U suprotnom, susjedne države sa najvećom kopnenom granicom i generalno prijateljski narodi će, nažalost, produbljavati jaz. Što je dugoročno veoma loše, čak i opasno.

Nisu ove optužbe nimalo naivne, jer ne tako davno pod istim optužbama su bosanskohercegovački muslimani dehumanizirani, a onda su nad njima izvršeni najgori ratni zločini i zločin genocida. Posebno nisu naive ako dolaze i organa države čiji funkcioneri su presuđeni kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata.

Stoga, ne smijemo ostati nijemi na ovakve govore mržnje, zaključio je Zahiragić.