Izjave Mirka Šaraovića, predsjedavajućeg SDS-a u emisiji N1 televizije, šokirale su predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Šarović je, naime, govorio o promjeni vlasti u RS, odnosno o slanju SNSD-a u oporbu, o čemu se sve više nagađa. Predsjednik SDS je rekao da je to zapravo samo pitanje vremena.

“Moramo razgovarati je li u našem najboljem interesu srušiti vladu sada ili kada nam to odgovara”, rekao je Šarović.

“Svi bismo željeli vidjeti potporu takve vlade na entitetskoj i državnoj razini, ali moramo vidjeti s kime i što ponuditi građanima. Ozbiljnim ljudima moramo ponuditi ozbiljne programe.”

Uz to, Šarović je podstakao i najave da bi i SNSD mogao biti zbačen s vlasti na državnoj razini.

Međutim, reakcija SNSD-a nije dugo čekala.

Parlamentarna većina u Republici Srpskoj uskoro će brojati više ljudi  i bit će mnogo veća nego što je trenutno, rekao je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je nakon izbornog debakla SDS doživio na općim izborima 2018., a kasnije još uvjerljiviji debakl na lokalnim izborima 2020., čelnik stranke Mirko Šarović “ako je imao političke odgovornosti, danas bi imao samo jednu ambiciju, a to je povlačenje iz politike”.

“Budući da je očito da ne postoji politička odgovornost, danas se može reći da je vrlo zanimljivo čuti vječnog izbornog političkog gubitnika kako kaže da će formirati vladu bez izbora”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, formiranje vlade bez izbora znači samo jedno, “a to je prijevara građana koji su izravno rekli kakvu vladu žele na izborima i rekli da je ne žele. Nijedan slučaj nije da je na vlasti Mirko Šarović”.

“Vrlo je važno reći Šaroviću, koji pokušava napraviti neke okrete i dati neku vrstu komentara, da postoje problemi u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj, da će parlamentarna većina u Republici Srpskoj imati uskoro više ljudi i bit će mnogo veći nego što jest u ovom trenutku ”, dodao je Kovačević.

Međutim, ova politička zavrzlama uskoro će se moći rasplesti, nakon čega će biti jasnije govori li Šarović uzalud ili SNSD polako gubi kontrolu.