Nakon UN-a: Ili će Dodik promijeniti politiku ili ide sa scene
Rasprava na Vijeću sigurnosti UN, prema ocjenama javnosti, polučila je totalni debakl politike Milorada Dodika, koja je doživjela globalnu osudu.

S druge strane, odbačene su i težnje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o legitimnom predstavljanju.

Bahatost Dodika, obmane Čovića

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za Vijesti.ba je rekao kako se Dodik u svom nastupu ponašao onako kako se skoro svaki dan ponaša u političkom životu Bosne i Hercegovine.


Šefik Džaferović / Vijesti.ba

– Dakle, bahato i neprincipijelno, vrijeđajući sve one koji ne misle kao on. Ovo je bila prilika da ukupna svjetska javnost, a prije svega članice Vijeća sigurnosti, vide s kakvom retrogradnom politikom se  mi suočavamo  ovdje u Bosni i Hercegovini. Odgovor svjetskih sila je logičan. On je na tragu poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Evropske konvencije o ljudskim pravima, odluka međunarodnih sudova i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Nakon ovoga Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku ili otići s političke scene, smatra Džaferović.

Džaferović navodi kako je Čovićev nastup doživio kao pokušaj obmane ostalih učesnika u raspravi.

– Naravno, taj pokušaj nije prošao, jer su predstavnici svjetskih sila koji su učestvovali u raspravi vrlo dobro upoznati sa stanjem u Bosni i Hercegovini. I on i Dodik su potcijenili ostale učesnike. Svi oni znaju da je, naprimjer, nužno implementirati prije svega odluke Evropskog suda za ljudska prava, osigurati ravnopravnost nacionalnim manjinama i da HDZ i Dragan Čović to koriste kao proces u kojem bi ostvarili svoje ciljeve. Jasno se pokazalo da se izmjenama Izbornog zakona ne smiju umanjiti vrijednosti i efekti odluka Evropskog suda za ljudska prava. HDZ upravo na tome insistira, jer traži da se Izbornim zakonom još jedanput potvrdi diskriminacija, što je, naravno neprihvatljivo. HDZ odbija da se iz Ustava BiH brišu etničke odrednice i traži da se praktično HDZ-u garantuje izbor člana Predsjedništva što je, naravno, neprihvatljivo, kaže Džaferović.

Na konstataciju da se ukupna atmosfera na neki način promijenila ili poklopila s izborom Joe Bidena za predsjednika SAD-a, te pitanje – može li se ovo dvoje dovoditi u neku međusobnu vezu?; Džaferović za Vijesti.ba kaže:

– Mislim da su svjetski zvaničnici dobro upoznati sa stanjem u Bosni i Hercegovini, a na to da nisu poražene politike koje zagoravaju etničke podjele, nasrću na državu ili blokiraju njen napredak, slave i veličaju ratne zločince, stalno upozoravamo i mi koji pripadamo probosanskim snagama. I ovaj put je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, odbijajući učešće na tom skupu, upozorio na to, ali i da je sama organizacija rasprave bez učešća Predsjedništva BiH, kao institucije koja je jedina zadužena da vodi vanjsku politiku Bosne i Hercegovine, vrlo problematična. Na to je ukazano i od strane mnogih učenika u diskusiji. Sve to dešavalo se u situaciji kada je izvjesno da na čelo SAD-a dolazi nova administracija s predsjednikom Bidenom. Ne znam da li se to dvoje može dovesti u međusobnu vezu, ali mislim da je istup Dodika i Čovića dodatni alarm i za dolazeću američku administraciju.

Totalni poraz

– Nastup lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića pred ambasadorima Vijeća sigurnosti UN totalni je poraz njihove politike koja posljednjih godina BiH drži kao taoca, kaže za Vijesti.ba član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović.


Miro Lazović / Vijesti.ba

On je mišljenja da je neformalna konferencija koju je režirao ruski ambasador pri Vijeću sigurnosti UN doživjela potpuni krah nakon Čovićevog, a pogotovo Dodikovog nastupa.

Bitnim naglašava da su se ambasadori pri Vijeću sigurnosti UN ogradili od tih njihovih stavova, te pružili punu podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku za njegov rad, ali i BiH kao cjelovitoj državi koja u narednom periodu treba da doživi određene transformacije ka građanskoj državi.

Dodiku će se to, mišljenja je naš sagovornik, vjerovatno obiti o glavu.

– Ali to je isto tako patka Draganu Čoviću koji stalno govori da on i njegov HNS europeiziraju BiH, a svojim nastupom potvrđuje da radi suprotno – ocjenjuje Lazović i dodaje:

– I jedan i drugi pred svijetom su pokazali onakvo svoje lice koje mi poznajemo već dugi niz godina. Dobro je da je organizirana ta konferencija, da se svijet uvjeri kakve su retrogradne i anahrone politike još uvijek prisutne u BiH, koje su u potpunosti suprotne evropskim principima i standardima – konstatuje Lazović.

Ocjenjuje da posljednji napadi na Inzka mogu potaknuti međunarodnu zajednicu da poduzme ozbiljnije korake u rješavanju problema u BiH.

– Vrijeme je zaista da se međunarodna zajednica puno više aktivira i uozbilji zbog blokada i kočnica koje tandem Čović-Dodik postavlja na putu BiH ka EU i NATO-u. Ja očekujem da će, prije svega, američka administracija sa Bidenom na čelu i u dogovoru i zajedništvu sa EU, poduzeti aktivnosti koje su neophodne da se otklone te blokade – govori Lazović.

Vjeruje i da će Inzko, nakon svih silnih napada i uvreda koje je na negov račun pred očima svjetske javnosti iznio Dodik, dobiti značajniju podršku od zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), na način da možda i počne koristiti bonske ovlasti.

– Mislim da je došlo vrijeme da međunarodna zajednica mora, ne samo etiketirati političare u BiH, već ih i na neki način sankcionirati zbog opstrukcija i blokada na reformskom putu BiH – zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.

Početak kraja

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adil Kulenović kazao je za Vijesti.ba kako je obraćanje Milorada Dodika i Dragana Čovića predstavnicima Vijeća sigurnosti UN-a vrhunac jedne političke patologije.


Adil Kulenović / Vijesti.ba

– Ono što je važno istaći u kontekstu izjava Dodika i Čovića jeste da je riječ o vrhuncu jedne političke patologije koja je postala jasna i najvišim zvaničnicima cijelog svijeta. Vjerujem da je ovo ipak početak kraja jedne politike koja je postala produktivna samo za svoje sopstvene bolesne političke interese, ali samo produktivna u jedno vrijeme opšteg političkog populizma, smatra Kulenović.

On je uvjeren kako će promjena na čelu najmoćnije svjetske sile SAD-a dovesti i do pada političara širem svijeta koji svoju političku moć nalaze u populizmu.

– Padom predsjednika Donalda Trumpa, kao ključne figure za poticanje populističkih ponašanja diljem svijeta sa svim konsekvencama koje iz toga slijede uključujući autoritarizam, pa i obnovu neofašizma, i dolaskom gospodina Bidena za predsjednika SAD-a, biće kraj i ovom politički neracionalnom zaraznom i bolesnom populizmu koji je zavladao u svijetu upravo pod utjecajem lidera sa patološkim i psihološkim političkim karakteristikama, uvjeren je Kulenović.

Kulenović zaključuje kako bi posljednji nasilni postupci dvojca Dodik – Čović prema visokom predstavniku, ipak, mogli potaknuti međunarodnu zajednicu na djelovanje.

– Vjerujem da će ovaj nasilni politički postupak Dodika i Čovića dovesti do toga da će međunarodna zajednica, zahvaljujući promjenama koje očekujemo na zaustavljanju populizma kao načina vođenja politike u svijetu, osujetiti i zaustaviti namjere Rusije, a da će politički nosioci tih ideja konačno biti eliminisani s političke scene i ovdje u BiH i regiji, zaključio je Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)