Narodna skupština Republike Srpske, želeći ostvariti ulogu u stvaranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u Srpskoj, poziva institucije Federacije Bosne i Hercegovine i druga dva konstitutivna naroda da vode politički dijalog koji rezultirao bi povratkom na osnovna načela i tekst Dejtonskog sporazuma, ističe se u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH.

U slučaju ignorisanja stavova Narodne skupštine Republike Srpske, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima, navodi se u inicijativi za razgovor i dijalog između Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

– Naglašavajući da je izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata, Narodna skupština Republike Srpske poziva FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH – ističe se u inicijativi koja će biti razmatrana u nastavku 16. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske odbacuje svako djelovanje usmjereno na izmjenu izvornog  Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 – Ustava Bosne i Hercegovine, koji je osnova za postojanje i rad svih institucija i zvaničnika na nivou Bosne i Hercegovine, te će svako djelovanje koje nije u skladu sa Ustavom BiH u budućnosti imati odgovarajuće reagovanje iz Republike Srpske.

Postupanje protiv stavova Narodne skupštine Republike Srpske kao vrhovnog zakonodavnog i ustavnog tijela Republike Srpske smatrat će se prijetnjom suverenitetu i ustavnom poretku Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjoj Luci da se o budućnosti treba razgovarati u Bosni i Hercegovini bez utjecaja stranaca kako bi se postigao konsenzus o funkcioniranju zemlje.