Naša stranka traži opravdanje: Boška Ćavar ostaje pri svome, poziciju gradonačelnika isporučuju HDZ-u?

“Otkako je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralia vratila demokraciju u Mostar, usmjerili smo svoje napore na odabir gradskog vodstva koje se ne temelji na etničkim načelima. I danas vjerujemo da je Irma Baralija odabrala okrenuti grad naprijed, deblokirati procese i ponuditi Mostaru neviđenu perspektivu posljednjih desetljeća”, navodi u saopštenju Naša stranka.

– SDA i HDZ odbili su podržati ovo rješenje, koje bi dalo nadu hiljadama mladih Mostaraca i Mostarki koji razmišljaju o napuštanju svog grada – dodaje.

– Presuda koju je Baralija donijela u Strasbourgu nije potvrdila samo njezino pravo glasa i pravo na izbor – kao i presude Pilavu, Sejdiću / Finciju i drugima, bez mogućnosti prisilnog izvršenja. Suprotno tome, u slučaju Baralija protiv Bosne i Hercegovine, Europski sud stvorio je presedan s velikim prednostima za Bosnu i Hercegovinu – dopuštajući Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da nametne izbore u Mostaru, djelomice preuzimajući ulogu koju OHR je do tada imao.

Nema sumnje da su se HDZ i SDA dogovorili da donesu presudu nekoliko sedmica prije roka za donošenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kako bi postavili pravila koja favoriziraju etničke razlike. No, Naša stranka postigla je zavidan rezultat u svim dijelovima Mostara. Obećali smo svojim biračima da ćemo se usredotočiti na njihove probleme – odvoz smeća, divlju gradnju, sakupljače, zapošljavanje i da nećemo raditi po principu “ono što Salem kaže, Ljubo će potpisati” ili podržati one koji to čine dva desetljeća.

Kako bismo BH Bloku dali priliku da utječe na prestanak takve prakse, aktivno smo sudjelovali u razmatranju rješenja koje bi uključivalo sve političke aktere i omogućilo dvotrećinskoj većini da usvoji proračun. Nažalost, čak ni tako nešto nije bilo u potpunosti podržano.

SDA i HDZ na svakoj razini sudjeluju u raspodjeli moći na etničkoj osnovi i s katastrofalnim ekonomskim i zdravstvenim posljedicama – po principu “aluminij za vas, KCUS za nas” i slično, i očekuju da ih naša stranka podrži kad postoji samo jedno stajalište, unatoč tome što prihvaća ženu koja je vratila demokraciju nakon što je 12 godina bila uskraćena Mostarcima.

Također je nejasno zašto je prihvatljivo da SDA Čoviću i Dodiku doslovno dodijeli četvrto mjesto u Domu naroda, posebno dižući ruke – obustavljajući usvajanje svih zakona – i pozivajući našu stranku da apstinira.

HDZ i SDA su nam zato ostavili jedinu mogućnost – ne podržati svoje kandidate. U okolnostima u kojima ove stranke nisu željele odustati od svojih prethodnih dogovora, Mostaru je potreban snažan otpor kako bi ukazao na njihove pogreške, razotkrio njihove poslove i provodio multietničku perspektivu Mostara. Kao i prije, cilj nam je ponuditi drugačiju viziju, biti most između razlika, vezivnog tkiva Mostara, uvijek inzistirati na onome što je ispravno, jasno iznositi probleme i nuditi rješenja.

Članovi našeg odbora su potpuno jedinstveni po ovom pitanju i to nam je jasno od početka. I dalje će s istim žarom raditi na rješavanju stvarnih problema građana Mostara – zaključuje se u priopćenju.

Na posljednjem sastanku Gradskog vijeća u Mostaru Irma Baralija zatražila je odgodu sastanka zbog daljnjih konzultacija o principu izmjene više kandidata za mjesto gradonačelnika. Kao što je poznato, vijećnica ove stranke Boška Ćavar odbija glasati za Dr. Zlatka Guzina, pa stoga naša stranka ne može poštivati ​​sporazum o rotaciji kandidata za mjesto gradonačelnika.

Prema jutrošnjoj najavi, Ćavara je ostala izričita, pa Naše stranka traži strategiju odlaska i opravdanje da će, ukoliko ne bude postignut dogovor između Koalicije za Mostar i BH Bloka, mjesto gradonačelnika biti osigurano zahvaljujući BH Bloku, točnije na našoj zabavi HDZ-a.

Što se tiče Irme Baralia, kao što je poznato, čak i kad bi Koalicija za Mostar pristala na svoj glas, vijećnici iz Prve mostarske stranke to ne bi učinili. Uz to, BH Blok je na kraju iznio dva kandidata za gradonačelnika i osvojio dva glasa u konačnom glasovanju u Vijeću drugog kruga vojarne, dok Arman Zalihic iz SDP-a nije. Guzin je dobio 12, a HDZ Mario Kordić 14.

Prijedlog rotacije gradonačelnika temeljio se na SDP-u, a podržala ga je Koalicija za Mostar koju je također predstavio predsjedavajući SDA Bakir Izetbegović i u potpunosti podržao takvo rješenje. Međutim, čini se da je problem na našoj strani.