Sjedinjene Države su se obvezale na partnerstvo sa zemljama zapadnog Balkana i njihovom europskom perspektivom i taj se pristup neće promijeniti, rekao je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za to područje.

U intervjuu za albansku službu Glasa Amerike rekao je da ne želi prognozirati što će raditi sljedeća administracija, ali napomenuo je da je posljednjih 27 godina radio na zapadnom Balkanu u demokratskoj i republikanskoj administraciji.

“Američki pristup regiji dosljedan je od administracije do uprave jer su naši interesi dosljedni od administracije do administracije.” Naša vizija zapadnog Balkana je skup zemalja koje su u međusobnom miru, sa svojim susjedima, državama koje su stabilne, prosperitetne i integrirane u europske i euroatlantske institucije. Posebno mislim na NATO i Europsku uniju “, rekao je Palmer u izvješću Tanjuga.

“I dalje ćemo ostati pouzdan partner.

“Predanost partnerstvu sa Srbijom i Kosovom i europska perspektiva obje zemlje neće se promijeniti. “Radit ćemo sa Srbijom i Kosovom kako bismo podržali normalizaciju njihovih odnosa i njihov europski put”, rekao je Palmer.

Upitan hoće li se išta u američkom pristupu tom procesu promijeniti, s obzirom na to da se trenutna američka administracija usredotočila na ekonomsku standardizaciju, dok se u budućnosti očekuje nešto tradicionalniji pristup tom pitanju, Palmer je rekao da su temelji američkog pristupa i drugi procesi se ne mijenjaju, kaže AlJazeera.