Europska zastupnica Željana Zovko je tokom svog posjeta Vašingtonu izrazila potrebu za pojačanim naporima EU i SAD-a za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu kao sigurnosnog pitanja za europski kontinent, istaknuvši svoj poziv na pojačane napore posredovanja u Bosni i Hercegovini, kako bi se postigao dogovor o potrebnoj reformi Izbornog zakona u BiH.

Razgovarala je o pitanjima u State Departmentu na sastancima s Karen McDonald, zamjenicom pomoćnice tajnika za demokraciju i ljudska prava, Ethanom Rozenzweigom, direktorom za kulturna pitanja i razmjene studenata, i Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika tajnika za zapadni Balkan.

Na sastancima se razgovaralo i o novim inicijativama za jačanje transatlantske razmjene studenata i stručnih razmjena među zakonodavnim osobljem, priopćeno je iz ureda MK Zovko.

U sklopu posjeta Vašingtonu, Zovko se susrela sa senatorima Daimesom i Johnsonom te kongresmenima Cohenom i Costom iz Demokratske stranke, te kongresmenima Duncanom, McMorrisom Rodgersom i Leskom iz Republikanske stranke.

“Američke kolege pokazali su veliko zanimanje za trenutačnu sigurnosnu situaciju u Europi”, navela je Zovko, dodavši da su razgovarali o zbivanjima u Ukrajini i posljedicama ruske invazije, uključujući europske sankcije te energetsku i prehrambenu sigurnost izbjeglica koje su ugostili u Europskoj uniji.

Dodala je kako je “nesretni napad na slobodu i neovisnost Ukrajine rezultirao najvećim jedinstvom između EU-a i SAD-a nakon dosta vremena”.

Prošli članakPosljednji as u Čovićevom rukavu – vodi li spajanje u razdvajanje?
Sljedeći članakStrah od novog izglednog poraza: Čović uzmiče pred Komšićem, ko će biti kandidat HDZ-a za člana Predsjedništva BiH?