Navršava se 26 godina od pogibije legendarnog komandanta Izeta Nanića

Legendarni komandant 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Izet Nanić poginuo je prije 26 godina. Jedan je od najzaslužnijih za uspjeh ARBiH na području Bosanske Krajine.

U Kragujevcu je bio poručnik Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Jugoslavenske narodne armije. Nakon četiri godine službe 1992. godine vratio se s porodicom u rodni Bužim.

Kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini, on je bio među onima koji su formirali prve jedinice, a također je formirao i štab Teritorijalne odbrane. Poginuo je 5. augusta 1995. tokom hrvatske Vojno-policijske akcije Oluja. Ubijen je iz zasjede i to nekoliko sati prije deblokade u rejonu Vijenca.

Nanić je odlikovan “Zlatnim ljiljanom”, a četiri godine poslije je posthumno dobio Orden heroja oslobodilačkog rata te je unaprijeđen u čin brigadnog generala. Njemu i njegovom bratu Nevzetu je kod Bužima podignut spomenik. U ovom gradu se svake godine, njemu u čast, organizuje manifestacija “Slobodarski dani viteškog Bužima”.

Izet Nanić rođen je 4. oktobra 1965. godine.