NE PAMTI SE KADA JE DODIK BIO OVOLIKO UZRUJAN: “Nema toga, nema te sile, osim ako nas NATO ovde bombarduje i pobije…” (VIDEO)

– Nema toga, nema te sile, osim ako nas ovdje NATO bombarduje i pobije, naravno, ne postoji ništa što bi Srbi pristali na nestanak Republike Srpske, a Bakir Izetbegović mora to znati – izjavio je Dodik.

Ako SDA nastavi inzistirati na reorganizaciji Dejtonskog sporazuma i stvaranju Bosne i Hercegovine bez entiteta, tražit ćemo referendum o neovisnosti Republike Srpske, rekao je predsjednik Predsjedništva Milorad Dodik.

Na ovaj način Dodik je reagirao na prijedloge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji su dostavljeni skupini europarlamentaraca prema kojima bi Bosna i Hercegovina bila uređena kao država bez entiteta i kantona, navodi RTRS.

Dodao je da je neovisnost Republike Srpske bila izvjesnija od organizacije konferencije “Dejton dva”, koja bi Bosnu i Hercegovinu pretvorila u funkcionalnu državu multietničkih regija, kako je Izetbegović putem videokonferencije predložio članovima Europske narodne stranke u Europskom parlamentu.

Dodik ovaj Izetbegovićev prijedlog smatra potezom u službi unutarstranačkog pozicioniranja, ali ističe da će Srpska osujetiti svaki nagovještaj ovog procesa.

– Njihov prijedlog je potpuno protudejtonski, jer predviđa ukidanje entiteta i kantona, mnoge druge stvari koje su potvrđene u Dejtonu. Toga nema, nema te sile ako nas ovdje NATO ne bombardira i ne ubije, naravno, nema toga da će Srbi pristati na nestanak Republike Srpske, a Bakir Izetbegović to mora znati, rekao je Dodik.

– Vestendorp je na dan kad je PIK dao bonsku podršku, dakle ne ovlašćenja nego podršku Visokom predstavniku rekao da to nije u skaladu sa Dejtonskim sporazumom. Dakle, Visoki prestavnik koji treba da tumači Dejtonski sporazum je dao izjavu da je to protivno Dejtonu. Imate tu njegovu izjavu! – poručio je Dodik.