Nebojša Radmanović: Valentin Inzko i njegova odluka su paralisali BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je Srni da su Valentin Inzko i njegova odluka razlog “paralize rada parlamenta”, jer je nametnuo neprimjenjiv, anticivilizacijski, antievropski i totalitarni zakon, prenosi Oslobođenje.

Radmanović je naveo da istinsko sagledavanje prošlosti nikada nije bilo samo na bazi neke sudske presude, te da je Valentin Inzko nametanjem odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH ušutkao sve one koji se bave naučnim istraživanjem dešavanja u BiH.

“Ozbiljni ljudi koji se bave ratnom prošlošću, a koji su bili u nezavisnoj komisiji za istraživanje stradanja u Srebrenici, među kojima su i međunarodni stručnjaci, dali su svoje viđenje i sudove o toj temi. Ova Inzkova odluka je udar na sva naučna istraživanja”, rekao je Radmanović.

Radmanović je dodao da se pojavio i jedan broj onih koji misle i tvrde da je istina samo ono što je neki sud zaključio, što nije tačno.

“Zločina i zločinaca je bilo na svim stranama i među svim narodima u BiH, a nezavisne komisije i postoje da istražuju zločine svih vrsta. Opredijeliti se i krenuti prema jednom narodu i reći to su oni koji su izvršili zločine, jednostavno nije tačno”, rekao je Radmanović.

On je poručio da će istraživanja biti bez obzira šta Valentin Inzko mislio i šta je napisao, te da je nemoguće primijeniti njegovu odluku.

“Očekuju se sada potezi lidera političkih partija iz Republike Srpske od kojih zavisi da li će rad biti nastavljen. Mislim da iz ove situacije ne možemo izaći ukoliko se nešto nećemo dogovoriti. Danas su potpuno oprečni stavovi – svi iz Republike Srpske mislimo da treba izbrisati ovo što je Inzko uradio, a iz Federacije ne da ne misle tako, već da to treba još pojačavati. To su toliko različita razmišljanja da ne vode BiH nigdje”, rekao je Radmanović.