Nebojša Stefanović: Naoružavanje Srbije nije prijetnja nikome, nikada nismo bili agresor

Srpski ministar obrane Nebojša Stefanović rekao je da modernizacijom srpske vojske ne predstavlja prijetnju, kako tvrde neki političari iz regije.

– Polaze od sebe i razmišljaju šta bi radili. Srbija nikada nije bila agresor, u cijeloj svojoj historiji, nažalost, bila je prisiljena samo braniti se. Oni koji misle da možda rade nešto što nije u interesu građana i sigurnosti Srbije, znaju da je naša vojska garancija da se to neće dogoditi, rekao je Stefanović.

Komentirajući pismo bivšeg hrvatskog dužnosnika Stjepana Mesića američkom predsjedniku Josephu Bidenu o navodnoj srpskoj prijetnji i nekim presjecanju Republike Srpske u Brčkom, Stefanović je za Pink TV rekao da se nada da će svi u regiji imati istu politiku kao i Srbija, odnosno regionalna stabilnost i jačanje ekonomije.

On je ocijenio da različitim političarima, koji nemaju kapacitet da ramišljaju tako široko, pa i nekim državama, nije u interesu snažna srpska vojska i srpska država.

Govoreći o vojnim sposobnostima Srbije, Stefanović je istakao da se u Novom Sadu razmatraju nove velike i moderne kasarne, kao i nove vojne bolnice.

Stefanović je ponovio da je za povratak na odsluženje vojnog roka u Srbiji, ali na kraju će se o tome očitovati Skupština Srbije i građani te da smatra korisnim za Srbiju da ima i profesionalne vojnike i rokove.