Nebojša Vukanović: Dodik je šovinista… pokoj duši svim žrtvama Srebrenice!

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, osudio je izjavu entitetskog potpredsjednika Ramiza Salkića koju je dao u Trebinju.

Salkić je prije nekoliko dana u hercegovačkom gradu pozvao na preuređenje u Bosni i Hercegovini.

“Međunarodni sud pravde presudio da su vojska bosanskih Srba i dijelovi policije počinili genocid u ‘sigurnoj zoni’ UN-a Srebrenica. Jasno se nameće zaključak da civilizovani svijet, koji je na strani istine i pravde, u budućnosti ne bi trebao podržati ostanak ovakvog teritorijalnog uređenja koje je po zvaničnim presudama nastalo na temelju udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, koji su počinili oni koji su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. Ovo posebno zbog činjenice da danas imamo izostanak katarze izabranih predstavnika bosanskih Srba i vodstva Srbije i ne samo izostanak katarze već otvoreno negiranje genocida, pravosnažnih sudskih presuda, te nagrađivanje i veličanje ratnih zločinaca”, kazao je tada potpredsjednik RS-a.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje Sadik ef. Fazlagić ogradio se od izjava Salkića. Fazlagić je naveo kako se međuljudski odnosi u Trebinju godinama mukotrpno grade.

Nebojša Vukanović je u razgovoru za N1 pozdravio stav Sadika ef. Fazlagića.

“Svaka čast efendiji Fazlagiću i Islamskoj zajednici. Ja sam ponosan na Trebinje. Ako postoji primjer čojstva to je Trebinje i južna Hercegovina. Trebinje je bilo primjer tolerancije. I da dođe Salkić da vrijeđa čitav naroda i da govori da smo genocidaši. Ja poštujem sve žrtve. Evo sad je 11. juli i kažem pokoj duši svim žrtvama Srebrenice. Oni koji su na vlasti trebali bi obilaziti sva stratišta žrtava”, kazao je Vukanović.

Dodao je kako je Salkić “kao i Dodik šovinista”.

“On pravi najveću štetu Bošnjacima. On je to izjavio kako bi skrenuo pažnju sa rasula u SDA i odlaska Zvizdića. Vrijem je da na vlast dođu pristojni ljudi umjesto ovih primitivaca. Da se napravi pravna država. I da se poštuj sve žrtve. Za tri godine ne biste vjerovali kako bi prodisali”, zaključio je Nebojša Vukanović tokom gostovanja u Danu uživo na N1.