Negiranje genocida bez izgovorene riječi: Sramne poruke iz Rogatice

Nešto više od dvadeset dana prošlo je od Inzkovog zakona (Izmjena Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida). I čim su političari iz Republike Srpske smanjili broj reakcija na tu temu, javnost je to nastavila sistematski negirati, ali ovaj put bez izgovorene riječi genocid.

Od jučer su se u Rogatici pojavili bilbordi s porukom “Nije bilo…, mi znamo”, što jasno aludira na genocid, a to potvrđuju i komentari na društvenim mrežama na tu objavu.

Unatoč postojanju zakona koji zabranjuju negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i veličanje ratnih zločinaca, čini se da se kampanja sistematskog negiranja nastavlja, ali ovaj put na drugačiji način. Ova je fotografija objavljena na Facebook grupi Srcem za Srpsku, a komentari ispod objavljene fotografije bili su jednoglasni.

I kao da se u posljednjih 20 godina ništa nije promijenilo, jer su se slične poruke mogle vidjeti u osiromašenim istočnobosanskim gradovima kada je Radovan Karadžić bio u bjekstvu. Tada su na suptilan način bilbordima poručivali da znaju gdje se krije, ali “da ga ne daju”.

A u Rogatici, gdje je podignut ovaj znak, otvoreno negirajući genocid, počinjeni su neki od najtežih ratnih zločina. Dragoja Paunović osuđen je na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.