Nelson: SAD ostaju nepokolebljiv partner građanima BiH!

Ambasada SAD u BiH upriličila je i ove godine online proslavu 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Ove kao i prošle godine, a zbog pandemije koronavirusa, proslava je održana bez zvanica i uz prijenos na zvaničnim stranicama Ambasade na društvenim mrežama.

Ovom prilikom obratio se ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

Obilježavamo važan trenutak u odnosima između SAD i BiH

– Dobar dan i hvala vam što ste se pridružili našoj proslavi četvrtog jula. Danas se širom SAD proslavlja rođendan Sjedinjenih Američkih Država i naš postojani napredak kao nacije u proteklih 245 godina. Ovdje u Bosni i Hercegovini, današnji praznik je prilika i da proslavimo 25 godina našeg partnerstva. Ove godine obilježavamo važan trenutak u odnosima između SAD i BiH – 25 godina otkako je Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID) počela pružati pomoć BiH. U prvim godinama poslije rata, ta pomoć bila je usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje privrede. I već 25 godina ulažemo u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na vladavini zakona – poručio je Nelson.

Dodao je da dok obilježavamo ovu godišnjicu USAID, svake sedmice putem društvenih mreža promovišemo heroje BiH.

– Ovi heroji su građani koji su iskoristili obuku i pomoć USAID za izgradnju jače, prosperitetnije demokratije u Bosni i Hercegovini. Njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i pomirenja, poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugo podsjećaju nas na napredak koji je postignut. Njihove su priče utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standarde koji postoje u evro-atlantskoj zajednici. Nadam se da će te priče o prevazilaženju velikih prepreka biti inspiracija narednim generacijama da očekuju bolju budućnost i dovrše posao na njenoj izgradnji. Sastajem se sa mnogim mladim ljudima spremnim da se nose sa ovim izazovom. Posvećeni su oslobađanju od podjela iz prošlosti i prevazilaženju etničkih, vjerskih, rodnih, polnih i ostalih razlika da bi zajedno radili na boljoj budućnosti ove zemlje. Kroz pružanje naše pomoći, mi nastavljamo ulagati u buduće generacije i zato ćemo večeras čuti glas mladih. Oni su spremni – naglasio je Nelson.

Prema njegovim riječima, Bosni i Hercegovini su za izgradnju povjerenja potrebni lideri, a njima je potrebno obezbijediti uporište.

– Budućnost treba da uključuje i izbornu reformu

– Istinsko uporište za budućnost treba da uključuje i izbornu reformu – prije izbora naredne godine – kao i reforme koje će privući strane investicije i pomoći legitimnim poslovnim subjektima da otvore radna mjesta, napredovanje u realizaciji reformi koje će BiH približiti članstvu u EU, a, iznad svega, zajedničku borbu protiv korupcije. Kao što je predsjednik Biden nedavno rekao: “Korupcija nagriza temelje demokratskih društava. Zbog nje su vlasti manje efikasne, rasipaju se javni resursi i stvara nejednakost kada je u pitanju dostupnost usluga, što porodicama otežava brigu o najmilijima”. A kad govorimo o izborima: korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipulišu zarad vlastite koristi, otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost – istakao je Nelson.

Dodao je da reforme kojima bi se riješila ova pitanja, podstakao privredni rast u BiH, eliminisala diskriminacija i zloupotreba izbornog procesa, te otpočelo vraćanje povjerenja u pravosudne institucije nadomak su ruke u ovoj godini.

– Sjedinjene Države ostaće nepokolebljiv partner liderima i građanima koji su spremni da rješavaju ovakve probleme i BiH usmjere naprijed. Logo USAID predstavlja čvrsto rukovanje dva partnera. On simbolizuje pristup Sjedinjenih Država saradnji sa zemljama partnerima širom svijeta. U ovoj, 25. godini partnerstva između USAID i Bosne i Hercegovine, s ponosom ističemo svoju sponu sa građanima BiH. Ujedno vam zahvaljujem na partnerstvu i što ste nam se pridružili u proslavi rođendana naše nacije – zaključio je Nelson.