Nema posla? Ni za 100 KM dnevnice nema ko da bere voće, gospodarstva propadaju

Uz nedostatak radne snage, glavobolje im zadaju i nepovoljni vremenski uslovi koji se vrlo često odraze na lošiji urod, a u slučaju naleta nevremena ostaju bez svega.

Mirko Jovanović, voćar iz Ugljevika, pod šljivom ima pet hektara s dvije hiljade stabala. On je medijima kazao kako su proljetni mraz i suša umanjili ovogodišnji urod šljive za 20 do 30%.

U povoljnim godinama znali smo imati i do devedeset posto roda prve klase, dok će ove godine prve klase “čačanke ljepotice”, koju izvozimo, biti znatno manje. Ta sorta rađa svake godine, najmanje je podložna bolestima, a najviše je tražena na tržištu – kaže Jovanović.

Voćari su i ove godine imali problem oko angažiranja sezonske radne snage. Kažu kako je berače teško naći iako je dnevnica od pedeset do šezdeset KM.

Kako navode, mladi su otišli trbuhom za kruhom u inozemstvo i rijetko se među njima može naći neko tko želi brati šljive.

U poljoprivredi je već odavno bolna tačka radna snaga bez obzira na to što su dnevnice u Hercegovini od 70 do 100 KM – kazali su nedavno iz Seljačkog saveza FBiH.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, također je potvrdio da je radnike nemoguće naći.

Situacija s radnom snagom sve je lošija. Sada ih teško možete naći i da im date dnevnicu od 100 KM. Ljudi odlaze na Zapad, farme se zatvaraju, poljoprivredna gospodarstva propadaju… Situacija je sve lošija – govori Usorac, ističući i posljednje snažno nevrijeme zbog kojeg se veliki broj poljoprivrednika, kaže, uhvatio za glavu, piše Večernji list BiH.
Nevrijeme nam je uništilo sve, sve što je rodilo, sada je uništeno. Krov zgrade našli smo na zemljištu udaljenom 700 m. To vam sve govori. Štete su ogromne i neprocjenjive, tako da nam, možda, radnici više i neće trebati – zaključio je Usorac, piše Hayat.