Čanak: Srpski svet je samo “velika Srbija” sa lažnom ličnom kartom

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazao je danas za N1 da je “srpski svet samo velika Srbija sa lažnom ličnom kartom”.

Danas u Banja Luci počinje obilježavanje “Dani srpskog jedinstva”, sarkastično smo ga pitali – je li dobio poziv da prisustvuje?

“Nisam. To nije dan srpskog jedinstva, nego je to dan političkog jedinstva, pristalica etnocentrične politike “velike Srbije”, a ja nemam tu šta da radim. U “Severnoj BiH” postoji potreba za stalnim izazivanjem konflikta zato da bi se na njima živelo, jer kada ne bi “Severna BiH” izazivala tu količinu stalnih stresova pretnjom da će se odvojiti od svoje matične države, od čega bi živeli? Šta bi bio tačno politički narativ “Severne BiH” ako ne bi bilo nekakavo “srpsko jedinstvo” i nekakva pretnja secesijom”, kazao je Čanak.

Prokomentarisao je i Dodika, rekavši da ga zna kad je bio socijaldemokrata, kleo se u BiH i kleo se u mir.

“Kleo se u to da su Mladić i Karadžić ratni zločinci, što i jesu. To što nema nikakve veze sa današnjom retorikom gospodina koji caruje “Severnom BiH”, na način koji je zaista neverovatan”, istaknuo je Čanak, dodavši:

“”Severna BiH” od kada je postala entitet, nikako da prihvati BiH kao svoju državu, što ona sasvim sigurno jeste. Severna BiH mora shvatiti da je deo BiH ili je uzročnik take nesreće iz koje će nestati i “Severna BiH”, ali i deo Zapadnog Balkana”, naveo je.

Komentarišući posljednja dešavanja u Crnoj Gori, rekao je da su samo crnogorske patriote na Cetinju spriječile građanski rat postavljanjem barikada oko Cetinja.

“Jer da su u Cetinje ušli hiljade onih koji su navodno verski fanatici pravoslavne crkve, pa su hteli da dođu i prisustvuju ustoličenju episkopa Joanikija, vi biste imali na Cetinju ulične borbe”, rekao je.