Nenad Nešić: “Zbog politike SDA u Federaciji BiH danas živi samo 2% Srba”

Lider DNS-a Nenad Nešić smatra sramotnim to što “u Federaciji BiH živi svega dva posto Srba” te ističe “da je to rezultat politike SDA”, piše Oslobođenje.

Reagujući na pismo potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, kako se navodi, nelegitimnom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, Nešić je naveo da u Republici Srpskoj živi 13 odsto Bošnjaka, te da navedeni podaci jasno govore ko je gdje diskriminisan, prenosi Srna.

– Volio bih da mi Salkić navede ime jednog grada u FBiH, u kojem se okupi više od hiljadu Srba povratnika, kao što su se neku veče okupili Bošnjaci iz Divča u Zvorniku, ili da sam ga makar jednom čuo da osudi vandalske napade na pravoslavne crkve u FBiH i skrnavljenje srpskih grobova, naveo je Nešić.

Nešić je naglasio da je nedopustivo sijanje mržnje, kako to radi Salkić, koji čak i ne živi u Republici Srpskoj, ali od nje prima pozamašnu platu i ubire privilegije, saopšteno je iz DNS-a.

Nešić je naveo da je BiH u posljednjih sedam godina napustilo 350.000 ljudi, najviše Bošnjaka iz FBiH.

– Od početka ove godine, Unsko-sanski kanton napustilo je 11.500 mladih ljudi, uglavnom Bošnjaka. Da li ih i tu diskriminiše Republika Srpska ili Salkićeva politička partija, beznađem u koje je dovela najviše svoj narod, a onda i cijelu zemlju?”, upitao je Nešić.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić u svom pismu Christianu Schmidtu pozvao je novog visokog predstavnika da, kako smo već objavili, učini bitne korake kako bi eliminirao asimetrična rješenja u ustavima entiteta, te sistemske diskriminacije koju provodi vlast u RS-u.