Neočekivano! Jasmila Žbanić podržala Puhala: Neću nuditi pare kao on, ali gdje je spisak ubijene djece Sarajeva?

Bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanićová pozvala je nadležne da dostave popis djece ubijene tokom opsade Sarajeva kako bi se utvrdio tačan broj o kojem se ovih dana spekuliše.

Podsjetimo, priču o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva započeo je politolog i psiholog Banja Luka Srđan Puhalo, koji je pozvao nadležne da ili “dokažu da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili da prestanu koristiti taj broj.”

On je ponudio novčanu nagradu od 10 000 KM pojedincima, nevladinim organizacijama, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, udrugama građana, medijima, koji bi mu donijeli, kako je napisao, relevantne informacije da je u opkoljenom Sarajevu, na teritoriji pod kontrolom Armije BiH, ubijeno 1 601 dijete.

Njegov je tekst izazvao burne reakcije na društvenim mrežama, a sada je i Jasmila Žbanić kazala da je pitanje koje je postavljeno jako dobro, te se zahvalila Puhalu i poručila da smo ga “mi u Sarajevu trebali prvi postaviti”.

– Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala). Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edin Ramulić. Srđane, odlično postavljeno pitanje ! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti – napisala je Žbanić na Facebooku.