Nermin Alešević nakon optužnice u slučaju “Potkivanje”: Ovo je montaža i osveta

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv dvojice aktera “Potkivanja”, ali ne i glavnog aktera, predsjedavajućeg Vrhovnog sudbenog i tužiteljskog vijeća Milana Tegeltije.

Zanimljivo je da se ovo dogodilo samo dan nakon što su članovi VSTV-a pozvali Tegeltiju da podnese ostavku. Navodno je tražio da ga ne otpuštaju jer bi on sam dao ostavku!? Ali je još uvijek nije dao.

Kako je izvijestilo Državno tužiteljstvo FV , Marko Pandža, optuženi inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu, tereti se za kazneno djelo prihvatanja darova i drugih oblika koristi iz članka 217. stavka 2. KZ-a, u vezi s kaznenim djelom Kazne RS Fotografija bez dopuštenja iz članka 156. stavka 1. Zakona.

Ovaj slučaj poznat u javnosti i medijima kao „Potkivanje“, izazvao je veliko zanimanje javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je slučaj nakon što su audio-video zapisi objavljeni na internetskim portalima, nakon čega je uslijedila detaljna istraga i saslušani su mnogi svjedoci.

Uizjavi za portal tužiteljstva Radiosarajevo.ba osumnjičeni Alešević rekao je da su razne policijske agencije i vještaci pribavili niz vještačenja i 51 materijalni dokaz te rekao da je za optužnicu saznao iz medija.

Pisao sam i sudu u Strasbourgu i rekli su da će pričekati završetak suđenja u Bosni i Hercegovini, ali bili su upoznati sa slučajevima Tegeltije, “Potkivanje” i drugim skandalima. Ovo je penjanje i osveta, to je sve što mogu reći. Vidjet ćemo na kraju što će se dogoditi, rekao je Alešević za Radiosarajevo.ba. ”

Dodao je da je cijeli svijet vidio što Tegeltija i drugi rade u pravosuđu BiH, ali oni nastavljaju samostalno.

S druge strane, ovo tvrdi Tužiteljstvo BiH. Alešević je zatražio od državnog odvjetnika da ga ne tuži.