Nermin Nikšić: ‘Izjave Jamesa O'Briena su podrška politici koju mi zagovaramo’

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se na svom Facebook profilu povodom posjete visokih zvaničnika Bosni i Hercegovini u prethodnoj sedmici, a posebno na posjetu Jamesa O'Briena, pomoćnika državnog tajnika SAD za europske i euroazijske poslove.

Objavu Nermina Nikšića prenosimo u cijelosti:

“Diplomatska ofanziva dokazanih prijatelja naše zemlje predstavlja jasan dokaz posvećenosti međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini. Naročito je pozitivno što to rezultira sa sve manje kurtoaznih i diplomatskih izjava, a sve više otvorenih kritika upućenih etno-nacionalnim strankama i njihovim liderima i to prvenstveno zbog zloupotrebe položaja zarad ličnog bogaćenja. Svakako da je najvažnija poruka ta da će odgovoriti na anti-daytonsko i neustavno djelovanje, te da neće dozvoliti nikome da dijeli državu.

Posjeta pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju James O'Briena samo je još jedna potvrda spremnosti adminstracije SAD da bude uz građane naše zemlje. ‘Lideri bi trebalo da omoguće pomirenje, postižu kompromise i rade na ekonomskom prosperitetu koji građani BiH žele i zaslužuju. To neće biti lako jer znači prihvatanje postepenih promjena, korak po korak, shvatanje da savršeno ne bi trebalo biti neprijatelj dobroga, i pravljenje kompromisa. Umjesto toga, političari nacionalisti pokušavaju oslabiti institucije, prijete otcjepljenjem ili rasplamsavaju plamen nepovjerenja i podjela.’

Izjavu O'Briena doživljavam kao podršku politici koju mi od početka mandata zagovaramo. Naša politika razgovora i dogovora nema alternativu jer je to jedini put kojim se građanima može osigurati bolji ekonomski, socijalni i sigurnosni položaj. Čvrsto stojimo na tom putu i preuzimamo odgovornost za sve ono što radimo jer naš jedini cilj je dobrobit svih građana. Da se taktika javnog prepucavanja, upućivanja ‘oštrih’ reakcija i opstrukcija pokazala efikasnom, mi bismo već odavno bili članica Evropske unije i NATO saveza. Međutim, očito je, da se politika naših prethodnika pokazala uspješnom samo za širenje mržnje, nepovjerenja i nesigurnosti. Naravno dobro to dođe i za skupljanje lajkova, ali nama to nije cilj.