Nešić odgovorio bh. generalima: Nebitni ste i niko vas se ne plaši, Bećirović bi od RS-a mogao dobiti orden

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenad Nešić reagovao je povodom jučerašnjeg saopćenja Udruženja generala BiH, iz kojeg su, između ostalog, naveli da je “Nešićev idol na kojeg su ponosne Vulinove studentice osuđen za ratne zločine i genocid nad nedužnim civilima, a sada nakon višegodišnjeg sakrivanja “generalčina” doživotno boravi u jednom od evropskih kazamata”.

Nešić je rekao da “ako je pristojnost da šuti na Dudakovićeve snimke paljenja srpskih sela i naređenja da se ubijaju ljudi, onda nikada neće biti pristojan, jer pristojnost nalaže da se ogradite od takvih zlodjela”.

– Ako je za Udruženje bošnjačkih generala hrabrost paliti nečije domove, ubijati zarobljenike i civile, na obraz im. To samo govori da im je to bio standard ponašanja, rekao je za Srnu Nešić.

Dodao je kako ne želi da daje na značaju “grupici dokonih i ocvalih bivših generala koji u svojim glavama i dalje žive u prošlom vijeku”.

– Ovim saopštenjima kojima lupaju u ratne bubnjeve pokušavaju vratiti staru slavu i vrijeme u kojem su bili bitni. Danas, niti su bitni niti ih se ko plaši. Ipak, jedno treba da znaju, ovo nije unitarna BiH, niti BiH koja pripada samo jednom narodu. Ovo je zemlja tri ravnopravna naroda, srpskog, hrvatskog i bošnjačkog, i nju čine dva ravnopravna entiteta. Zeznuli su se ako misle da ćemo im dopustiti da je svojataju, poručio je Nešić.

Naveo je i da “Denis Bećirović nikom iz RS, kao što tvrde bošnjački generali, ne smeta”.

– Naprotiv, samo nam je dosadan jer poput pijavice izvlači energiju na besmislice umjesto da se bavimo ekonomskim prilikama i da pokušamo zadržati mlade ljude ovdje.

Inače, jako smo mu, zahvalni jer niko tako svakodnevno ne učvršćuje RS kao on. Razmišljamo i da mu dodijelimo neki orden, poručio je Nešić.