Nešić zaprijetio: Bilo kakva presuda Dodiku dovela bi u pitanje opstanak BiH

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je da “bilo kakva osuđujuća presuda protiv predsjednika RS Milorada Dodika dovodi u pitanje opstanak i postojanje BiH.”

– Sude nekome ko nije uradio ništa, zaista ta slika iz sudnice je jako stresna. Stresna za mene, kao pripadnika srpskog naroda, ali stresna i za sve pripadnike. Šalje se jedna slika, a to je šta čeka srpski narod, ukoliko ne bude imao RS. To je jedna velika poruka za nas sve ovdje u RS, da ova vrijednost, RS, je nešto što ne smijemo izgubiti, rekao je Nešić.

Dodaje, da bi volio da pred “onakav sud, nikada ne dođe nijedan Srbin.”

– Suđenje predsjedniku RS, je suđenje BiH. Bilo kakva osuđujuća presuda protiv predsjednika RS, dovest će u pitanje opstanak i postojanje BiH, pogotovo u ovom obliku. Plašim se da je ovo suđenje i RS, ako osude predsjednika iste, sljedeći korak im je da ukinu RS. U Sudu BiH se ne brani Dodik, brani se RS, navodi Nešić za RTRS.

Kaže, da za njega nije prihvatljiva nijedna presuda osim oslobađajuće presude za Dodika.

– Kao Srbin iz RS, smatram da je najbolje da se ova lakrdija od Suda BiH, prekine, da vrate stabilnost u BiH i da se nastavi dalje, zaključio je Nešić.

Nešić je izjavio da mu je zadovoljstvo što je dao podršku predsjedniku RS Miloradu Dodiku, ali da mu se “ne sviđa činjenica što se to odvija u Sudu BiH”.