Nevjerovatno upozorenje iz ruske ambasade:  Ako BiH poduzme korake prema članstvu u NATO-u, mi ćemo reagovati, to je neprijateljski čin

– Ako Bosna i Hercegovina nastavi pristupati NATO-u, Rusija će morati reagirati. Prema današnjoj izjavi ruskih veleposlanstava u Bosni i Hercegovini, Moskva će taj potez doživjeti neprijateljski.

Pridruživanje NATO-u i Europskoj uniji dugo je bio primarni strateški cilj Bosne i Hercegovine. Ali Srbi u BiH, predvođeni proruskim liderom Miloradom Dodikom, koji trenutno predsjeda tročlanim predsjedanjem BiH, žele da BiH ostane neutralna i izvan vojnog saveza pod vodstvom SAD-a, izvještava Reuters.

Sadržaj ovog teksta dodaje da će ovo biti nastavak “NATO-ovog rata protiv Rusije”, a u slučaju pridruživanja NATO-u, naša će zemlja ondje jasno odabrati jedan od “vojno-političkih sukoba”.

Reuters piše da je naša zemlja, zajedno sa Srbijom, jedina preostala na zapadnom Balkanu koja se nije pridružila NATO-u, nakon što je to nedavno učinila i Sjeverna Makedonija.

U njemu se navodi da se novi ruski amabasador u BiH Igor Kalabukhov danas sastao sa Željkom Komšićem, članom bh. Predsjednika iz reda hrvatskog naroda, koji također podržava pridruživanje BiH NATO savezu.

Rekli su da u izjavi kabineta Željka Komšića nije rečeno da su on i Kalabukhov danas razgovarali o integraciji u NATO, ali da je tema sastanka reforme koje naša država mora učiniti kako bi bila bliže pridruživanju Europskoj uniji.

Zaključuju da se Rusija već duže vrijeme bori protiv pridruživanja BiH tom vojnom savezu, te su napomenuli da su se prošle godine članovi predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili sastati se s ministrom vanjskih poslova Rusije, Sergejem Lavrovim, koji je pokazao nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini tokom sastanka s Miloradom Dodikom, napisao je Reuters.