Nije im dovoljna prodaja Mostara! “Četvorka” najavila zajednički nastup na izborima 2022. godine!

Čelni ljudi tzv. “Četvorke” snajavili su danas stvaranje pobjedničke koalicije na predstojećim općim izborima 2022. godine. Pripremaju zakon za koji tvrde da će njime pomoći građanima Srebrenice. Uvjeravaju da Četvorka dobro funkcioniše.

U sarajevskoj Općini Stari Grad Sarajevo danas su razgovarali predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Naroda i pravde (NiP) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), prenosi Klix.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je saglasan da se nisu odavno sastali, ali je to pravdao obavezama koje su imali poslije lokalnih izbora.

Najavio je da će Četvorka svoje djelovanje proširiti i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine uspostavljajući saradnju s drugim strankama.

“Da imamo blok stranaka koje bi na Općim izborima 2022. pobijedile i formirale vlast”, dodao je.

Kao dogovor Četvorke interesantan javnosti naveo je nacrt zakona o pomoći građanima Srebrenice, a koji će uputiti u proceduru. Smatra da bi se njime trebali sistemski riješiti problemi stanovnika Srebrenice.

Obećao je da će zakon prvo biti upućen u proceduru tamo gdje oni imaju vlast, a to su Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Unsko-sanski kanton. Nikšić je poručio da će ga predložiti i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je također govorio o političkoj situaciji u Srebrenici. Izjavio je da je SDP najzaslužniji za izradu spomenutog nacrta zakona.

“Nikšić i ja smo svjedočili sastanku na kojem se pričalo šta poslije izbora. Nije postojao ni plan B, ni plan C. Četvorka upravo nudi plan B i uvjereni smo da će ga javnost prihvatiti. On znači da će se njim institucionalno osigurati novac za pomoć građanima Srebrenice”, obrazložio je.

Konaković je kazao da je ponosan na ono što Četvorka predlaže za Srebrenicu. Smatra da je Centralna izborna komisija (CIK) odgovorna za ono što se dešava u ovom gradu.

Predsjednik NS-a Predrag Kojović se osvrnuo na odnose između ove stranke i SDP-a u Mostaru. Ocijenio je da su neusklađeno djelovali tokom izbora gradonačelnika. Ali, uvjerava da su iz toga naučili lekciju i da je sada njihovo partnerstvo još snažnije.

“Želimo pobjednički savez za 2022. godinu”, dodao je.

Naglasio je da Četvorka uvijek ostaje pri svom kada je riječ o kandidatur Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

Kojović smatra da je Irma Baralija bila jedini bosanskohercegovački kandidat za gradonačelnika Mostara.

Obratio se i predsjednik NBL-a i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je tom prilikom ponovio da se samo špekuliralo da je on nezadovoljan statusom NBL-a u Četvorci.

“Mi kao NBL učestvujemo u Četvorci. Bili smo u Šestorci i u kapacitetu koji imamo, toliko učestvujemo”, rekao je.