NIJE SE DUGO ČEKALO: Niz žestokih reakcija iz BiH nakon sramne i šokantne Milovanovićeve izjave!

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovno je izazvao oštre kritike na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini, izjavivši da je organizacija države kao građanske države “dalek san i lijepa stvar”, ali “prvo sapun, pa parfem”.

Milanović je bio gost u Dnevniku HTV-a, gdje je govorio o aktualnim temama i komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini i budućnost Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejton je takav kakav jest i ne vidim način da ga promijenim bez nasilja. Ne mislim na rat. Jednostavno mislim na mentalno i svako drugo nasilje koje svi u Bosni i Hercegovini, kao što svi znaju, nikada nisu prošli. I uvijek je izazivao još više nasilja. Ne možete promijeniti bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir, bez volje nacija koje ga čine.” Rekao je Milanović.

“Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, baš kao i Bošnjaci, ne možemo se pretvarati da oni ne postoje – koji su nezadovoljni u ovoj zemlji. To je misterij? Jesam li nacionalist ili šovinist kad to kažem? Sad je problem onih koji se ne slažu sa mnom u tome što će mi biti vrlo teško reći da, čak i ako mi kažu, to već govore. Nemojte se zanositi da će bilo kakve strateške odluke o bilo čemu biti donesene bez pristanka triju nacija od kojih su sastavljene, a to nije srednji vijek i nema građanske države bez njega. Pa opet kažem da je građanska država daleki, daleki san i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, a zatim parfem “, zaključio je.

Korisnici društvenih mreža uspoređivali su ispis grafita Milanovićovo nepoznatom holandskom vojniku na zidu vojne baze u Potočarima u Srebrenici u istočnoj Bosni, malo prije genocida nad više od 8 000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti u julu 1995. godine. Holandski vojnici opisivali su Bošnjakinje, a na zidu je pisalo: “Nema zuba ? … Brkovi? … Smrdi kao govno? … Bosanka!“.

Među prvima je govorila veleposlanica Bosne i Hercegovine u Češkoj Martina Mlinarević, koja je tvitnula tweet redatelja Dina Mustafića, dodajući svoj komentar “Glasna šutnja svih onih koji vole ovu zemlju, čini ove situacije mogućim. Postoje momenti kada se postrani ostavljaju podjele, ideološke ili političke. Kada je važno ustati i reći – moja zemlja zove se Bosna i Hercegovina, suverena i samostalna država. Gorda i ponosna. Svoja.”

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, odgovorio je na Zoranovu rečenicu – prvo sapun, a zatim parfem, podvukla je Milanovićevu sramotnu izjavu novinarka Nataša Zečević, dodajući svoj komentar “Kaže nam Zoran Milanović “prvo sapun, onda parfem”. On to i misli. Da smo mi prljavi. Da smo fizički prljavi i da nismo u potpunosti razvijeni ni kao ljudska bića ni kao narod. I govori to samo zato što govori o muslimanima. Odvratni rasizam.”

Također i novinarka Nataša Zečević se nije mogla suzdržati pa je napisala “Milanovic brijem nije skontao i ne konta da je izjavom “prvo sapun, onda parfem” aludirao na ‘prljave muslimane’, a ne, sto mu bio cilj, na politicki sustav i gradjansku BiH.”