Nijemci zbog Dodika dali rok 48 sati: “Nezabilježena diplomatska glupost”

Prema analitičarima, u Bosni i Hercegovini se dogodila neviđena diplomatska glupost. Odbijanje agremana njemačkom ambasadoru moglo bi koštati Bosnu i Hercegovinu kandidatskog statusa.

Prije dva dana održana je sjednica Predsjedništva BiH nakon koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio blokadu svih projekata na nivou BiH koji se odnose na Federaciju.

“Osim projekata za FBiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj”, upozorio je Dodik, nakon što su odbijeni svi njegovi prijedlozi na sjednici Predsjedništva.

Ono što je uslijedilo nije krenulo u smjeru razvojnih projekata, ali bi posljedice u političkom smislu mogle biti puno gore, smatraju analitičari. Ne samo za jedan entitiet, nego i za cijelu državu. Dodik je, na sjednici glasao protiv davanja agremana novom abasadoru Njemačke u BiH, Thomasu Fitschenu. Nekoliko časova kasnije, iz Njemačke je stigla reakcija na ovu odluku, odakle traže da se u roku od dva dana izjasne o ovakvom potezu. Mediji već prenose da bi u suprotnom, BiH mogla ostati bez podrške Berlina, uključujuči i proces dobijanja kandidatskog statusa.

Iznenađenje nakon 30 godina saradnje

Ministarstvo spoljnih poslova BiH primilo je i dopis u kojem se tražio hitan sastanak sa opravnikom poslova Ambasade BiH.

“Njemačka strana neprijatno je iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u narednih 48 časova da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Neprihvatljivo je ovakvo ponašanje, kao i da se ovakvo nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne saradnje dvije zemlje”, stoji u dopisu Ambasade BiH u Berlinu, gdje se dalje upozorava, da ukoliko ne dobiju jasno objašnjenje, da će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u spoljnopolitičkim prioritetima, posebno u dobijanju kandidatnog statusa.

Za neke analitičare iznenađujuće je da se odgovornost traži od cijelog državnog vrha, iako je Dodik glasao za tu odluku.

U svakom slučaju, razlozi Dodikove odluke i odbijanja agremana mogu se tražiti u slučaju od prije nekoliko dana kada je Njemačka obustavila novac za kasarnu Oružanih snaga BiH u Doboju.

“Nije zgodno imati probleme sa Njemačkom, ali nikakav novac nije dovoljan da se sruši karakter srpskog naroda, što Nijemci moraju da razumiju”, rekao je Dodik tada, komentarišući odluku o obustavljanju novca, istakavši da je saglasan sa stavom Njemačke da novac za odbranu BiH ne dodjeljuje.

Odmazda za rezoluciju u Bundestagu?

“Kada Njemačka u Bundestagu donese rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje Republike Srpske i da se napravi drugi sistem uređenja u BiH, onda se moramo protiviti. Kako misle da kasarnama u Federaciji BiH novac daju. Ako narednu odluku budu htjeli realizovati, neće moći ni u FBiH, kada je riječ o odbrani. Ako hoće tu podjelu BiH, saglasan sam, a 200 hiljada evra (koliki je bio iznos za dodjelu kasarani u Doboju) za Njemačku je smiješno “, zaključio je Dodik.

Bivši ambasador BiH, Slobodan Šoja, koji je i ranije govorio za DW o diplomatiji Bosne i Hercegovine, reagovao je na svom Facebook statusu, napisavši da se moglo očekivati da će osobe koje su kako je rekao, odavno obesmislile i sebe i svijet iz kojeg dolaze i koji predugo guše i sebe i nas, kad-tad dotjerati vlastito ludilo do krajnosti.

“Odbijanje agremana novom njemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Šoja, ocjenjujući Dodikov potez kao nezabilježenu diplomatsku glupost koja bi ga mogla i morala skupo koštati.

“Ne obrazlagati ali završiti budalaštinu”

“Ovaj nediplomatski šamar Njemačkoj je toliko čudan i sulud da je Njemačka takođe odlučila učiniti nešto nediplomatski i prekršiti Bečku konvenciju. Naime, kad jedna zemlja odbije dati agreman, prema odredbama Bečke konvencije, nije obavezna obrazložiti razlog. A Njemačka nam sad daje 48 sati da dobije objašnjenje! Razumljiva je ljutnja, ali treba se držati diplomatskih pravila. Nijemcima treba dati do znanja da im nećemo ništa obrazlagati jer im je sve jasno, uvjeravajući ih da će se to pitanje brzo riješiti”, naglašava Šoja, pozivajući Šefika Džaferovića da hitno sazove novu sjednicu Predsjedništva BiH koje mora dati agreman novoimenovanom njemačkom ambasadoru, nezavisno od toga kako će Dodik glasati.

“Ako u roku od 72 sata Dodik ne pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa (a toplo bih mu savjetovao da to ne čini) onda se smatra da je novi ambasador dobio agreman. I tako se obavezno mora što prije završiti ova budalaština”, zaključuje Šoja na svom Fejsbuk nalogu.