Nikolaidis: Samo politički idiot može zagovarati podjelu BiH, Leposavićeve izjave me ne iznenađuju

Andrej Nikolaidis, crnogorski pisac i kolumnist, komentirao je danas aktualne teme u Crnoj Gori, ali i u regiji, sa posebnim aspektom na priču oko raspada BiH koja je u javnosti aktuelna posljednjih dana.

Nikolaidis kaže da je činjenica da neko, možda, u EU razmišlja o raspadu BiH zapravo jedno pljuvanje u lice svim žrtvama rata i genocida.

– Sama činjenica da neko u Evropskoj uniji razmišlja o razgradnji Bosne i Hercegovine je poniženje i pljuvanje na žrtve rata i genocida. Potpuna je katastrofa ako se neko u EU zalaže za prekrajanje granica na Balkanu, rekao je Nikolaidis u emisiji uživo na Facebooku koju su realizovali Incijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZFD iz Beograda.

Takve podjele, dodao je, dovele bi do toga da se Bošnjaci i Crnogorci transformiraju u “Palestince i Kurde”, rekavši da samo politički idiot može zagovarati za takvo nešto.

Nikolaidis je rekao kako je realno da u regiji Zapadnog Balkana dođe do većeg angažovanja od strane Sjedinjenih Američkih država.

Na pitanje o genocidu u Srebrenici, Nikolaidis je rekao da to nije incident, već planirani zločin koji je započeo 1992. u Prijedoru, a završio 1995. u Srebrenici.

Povodom poricanja genocida u Crnoj Gori Vladimira Leposavića, Nikolaidis je izjavio da ga takva retorika uopće nije iznenadila

– Kako neko može biti iznenađen njegovim izjavam? S obzirom na background gospodina Leposavića. Ta vlada je formirana u manastiru, a formirao ju je pokojni mitropolit Amfilohije. Dakle, Leposavića je za ministra pravde izabrao lično Amfilohije, koji je bio zaštitnik ratnih zločinaca. Logično je bilo da će Leposavić nastaviti tamo gdje je njegov mentor stao, zaključio je on.