Nikšić objasnio zašto je vlast formirao sa HDZ-om, a ne sa SDA i ko ima velike apetite

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ponudio je “svoja razmišljanja i viđenja današnjeg političkog trenutka”, rekavši da je u BiH skoro nemoguće da jedna stranka na izborima osvoji toliko glasova da može sama formirati vlast, prenosi Klix.

Rekao je da je potpuno uvjeren kako za demokratiju nije ni preporučljivo da sva moć bude u rukama jedne stranke i zbog toga je, prema njegovom mišljenju, sposobnost kompromisa preduslov za ulazak u vlast i uspješno vođenje političkih procesa.

“Politika jeste sposobnost upravljanja, a u Bosni i Hercegovini možda više nego bilo gdje drugo to je i sposobnost postizanja kompromisa. Razgovorom i dogovorom pokazujemo odvažnost i nesebičnost, dok odbijanjem postizanja kompromisa, kada to očito nanosi nesagledive posljedice za društvo, kao što je to bio slučaj u zadnjih osam godina, pokazujete sebičnosti i neodgovornosti”, rekao je Nikšić.

Dodao je da je prema rezultatima izbora, SDP vlast mogla formirati sa SDA i HDZBiH.

“I vjerovatno su u pravu svi oni koji tvrde da bi u toj kombinaciji, koristeći nezavidan položaj u kojem se SDA nalazi, SDP dobila znatno više funkcija nego što će dobiti u konstelaciji za koju smo se odlučili. Nekim strankama je ulazak u vlast cilj, a nekima je to sredstvo za provođenje politika i obećanja koje su dali građanima. Mi u SDP smo izabrali teži put, sa manje funkcija ali uz jaku želju da pokušamo pokrenuti Bosnu i Hercegovinu sa mrtve tačke u koju su je doveli oni koji nisu bili spremni na kompromis i kojima su fotelje bile jedini cilj”, dodao je Nikšić.

Naglasio je da su odlučili da ostanu vjerni svojim koalicionim partnerima, s kojima su, kako navodi, “postigli zavidne rezultate u Kantonu Sarajevo”.

“Svako od nas je u pregovore ušao sa različitim željama i idejama. Nije to jednostavno ukomponovati, ali smo se uspjeli dogovoriti jer nam pojedinačne pozicije nisu važnije od dobrobiti građana. Prihvatili smo taj teži put iako smo znali da to znači traženje kompromisa sa strankama sa kojima smo do jučer bili na suprotnim stranama, a koje su građani izabrali da ih predstavljaju. Sa tim strankama imamo više stvari u kojima se ne slažemo, nego onih oko kojih se slažemo. Umjesto da se fiksiramo na razlike, koje teško možemo prevazići, mi smo se odlučili fokusirati na ono u čemu se slažemo i na tome želimo graditi našu suradnju. Zadnjih osam godina smo vidjeli u kakav bezdan nas je dovela politika fokusiranja na razlike, a građani su platili račun za sve to”, ističe predsjednik SDP-a.

Kako kaže, “prihvatili su taj teži put iako su znali da to podrazumijeva i mukotrpne pregovore sa stankama koje su dobile manji broj glasova ali imaju velike apetite i koje su, pri tome, sklone provokacijama i ucjenama da će otići sa strankama, koje su oni odlučno odbili”.

“Prihvatili smo taj teži put iako smo znali da ćemo zbog toga primati teške udarce, napade, optužbe i prijetnje od onih koji odbijaju prihvatiti poraz i koji su tako dugo u vlasti da im i sama pomisao na odlazak u opoziciju izaziva neopisiv strah i paniku. Prihvatili smo taj put iako i unutar stranke treba praviti kompromis i pomiriti različita mišljenja i ambicije. I kod nas ima onih koji, vjerovatno u dobroj vjeri, ne pokazuju razumijevanje ni želju da sagledaju širu sliku. Neophodno je napraviti balans između poštivanja svakog individualnog stava i stava većine. Naravno da je i tu važno doći do kompromisa koji svima omogućava argumentirano zalaganje svakoga za njegove stavove, ali i poštivanje odluka organa”, podcrtava Nikšić.

Na tom putu, zaključuje Nikšić, prave i greške, ali te greške nastoje ispraviti u skladu sa prijedlozima i kritikama koje dobijaju od građana. Odlučili su, ističe, preuzeti odgovornost i pokušati promijeniti stanje u zemlji.

“Hoćemo li uspjeti ne znam, ali sam uvjeren da bi neuspjeh bio ako ne bismo ni pokušali. Odlučni smo da uspostavimo vlast koja će zajedničkim snagama građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini vratiti nadu i vjeru u bolje sutra. Pozicije u vlasti ćemo koristiti za unapređenje života građana, a ne za sopstvenu promociju i bogaćenje. Mi smo se odlučili na kompromis, ali ne i na kompromitovanje. Neka našu odlučnost na postizanje kompromisa niko ne shvati kao našu slabost nego kao pruženu ruku za saradnju. Naša dobra volja prema svima onima koji to ne znaju cijeniti, ima svoje granice”, zaključuje predsjednik SDP-a.