Nikšić: Opozicija iz RS-a neće nas podržati, glasanje za našu listu donosi Dodiku četiri delegata

Nakon predstavnika opozicije iz bh. entiteta Republika Srpska, poslije sastanka u Sarajevu s predstavnicima SDP-a, javnosti se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Na sastanku nije postignut dogovor, a glavna tema bila je glasanje za delegate u Domu na Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nikšić je rekao da će konačna odluka biti na SDP-u, da će ovih dana imati još razgovora i da će odluku donijeti u srijedu.

– Dileme koje su pred nama nisu manje, ali odluku ćemo donijeti, jasno saopćiti i nositi teret te odluke – između ostalog je kazao Nikšić.

Kada je u pitanju Pokret za državu, Nikšić je istakao da smatra da “nemamo pravo izdati te ljude koji su poginuli tamo u kampanji i dobili ovakav izborni rezultat”.

– Ne želim dati lažna obećanja. Kada je u pitanju pet zastupnika Pokreta za državu, znate da je zastupnik SDA istupio. Imao sam razgovor sa preostalom dvojicom, sa predstavnicima DF-a i Bh. Zelenih koji garantuju da ne postoji mogućnost da promijene odluku i daju glas za opozicione partije u RS-u. Ono što je na stolu to je dva zastupnika iz reda SDP-a i oni su jasni da će ispoštovati odluke organa SDP-a. Ponovo nismo uspjeli, opozicija iz RS-a je ostala pri stavu da neće podržati našeg kandidata i ostala je varijanta da li će naša dva zastupnika podržati – dodao je Nikšić.

Kazao je da će ovih dana razgovarati s partnerima iz “Osmorke” i HDZ-a da vide postoji li varijanta, ako imaju dva delegata iz opozicije u Parlamentu BiH, da se pravi Vijeće ministara BiH bez SNSD-a, na čijem je čelu Milorad Dodik.

– Ako ne postoji, malo je kontaproduktivno da spaljujemo ove ljude i njihove stavove, pogotovo što imaju ponudu učešća u vlasti – dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara o stavovima SDA, Nikšić je kazao da je SDA prošli put glasala da SNSD ima četiri delegata, iako “da se ne pravimo naivni, samo glasanje za našu listu omogućava Dodiku da ima četiri delegata”.

Prošli članakPčelarstvo u srednjovjekovnoj Bosni – Zbog čega je ono predstavljalo jednu od najvažnijih privrednih grana Bosne
Sljedeći članakBećirović: Neće se EU prilagođavati standardima BiH, mi se moramo prilagoditi njihovim kriterijima