Nikšić traži od Inzka da uskrati primanja svim dužnosnicima koji učestvuju u blokadi institucija

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić pisao je visokom predstavniku Valentinu Inzku da uskrati isplaćivanje ​​plaća svim dužnosnicima koji su uključeni u blokadu državnih institucija i da ovlasti zamjenike i pomoćnike koji će obavljati njihove poslove.

U pismu Inzku, Nikšić je pozvao visokog predstavnika da donosi odluke o neisplaćivanju plaća i doprinosa izabranim, imenovanim i zaposlenim dužnosnicima u tijelima Bosne i Hercegovine na svim razinama, koji su odlučili svjesno i namjerno bojkotirati rad državnih institucija.

Također je zatražio da se odluka popraćena ovlaštenjem šefova imenovanih agencija i organizacija koji budu izbjegavali svoj rad i dužnosti prenese na njihove zamjenike, pomoćnike ili druge izravne podređene koji će izvršavati te zadatke.

“Predsjednik Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer vjeruje da će doprinijeti brzoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su spomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni. Donošenje ovakve odluke predsjednik Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se osiguralo da nasljednik Inzka Christian Schmidt, prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize”, rečeno je u saopćenju SDP-a.

Primjera radi samo jedan mjesec nerada i neizvršavanja svojih dužnosti političara iz Republike Srpske koštat će građane Bosne i Hercegovine skoro 100 000 KM.