Ništa novo od Bradare: 2021. godine podržala je ukidanje Inckove odluke o zabrani negiranja genocida!

Piše: A.Čorbo-Zećo; NAP

Predsjednik udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović potvrdio je za Patriju da je sve spremno za slanje dopisa visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem će se tražiti smjena potpredsjednice Federacije Lidije Bradare (HDZ), a nakon što je ona kazala u javnom nastupu da je ratni zločinac Dario Kordić odležao svoju kaznu čime je prestao biti osuđenik!?

No, pitanje je šta će uraditi Schmidt, koji se često druži s Bradarom, a o čemu svjedoče fotografije. Zajedno su u Kiseljaku slušali pjesme Marka Perkovića Thompsona u šatoru, dok su obilježavali “Ribarske večeri”. Tada je priređeno i gledanje utakmice između Hrvatske i Maroka za treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Od te izjave koja je izazvala mnoge reakcije, osim onih koji treba da reagiraju Tužilaštvo BiH, jasno je da čak iako je žena ne baštini iskrene europske vrijednosti, čime se HDZ voli pohvaliti.

Podsjećamo, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora jer je planirao, poticao i naredio zločine koji su se dogodili 16. aprila 1993. u Ahmićima te selima Šantići, Pirići i Nadioci.

Sud je utvrdio da je Kordić sve radio da se uradi etničko čišćenje i progon bošnjačkog stanovništva. Za posmrtnih ostacima žrtava tog područja i danas se traga.

No, Tužilaštvo BiH šuti, a podsjetit ću kako su ekspresno reagirali na izjave reisa Huseina Kavazovića okarakterisavši njegovu izjavu o odbrani institucija BiH kao govor mržnje i ratnohuškački govor!?

“Ovo je brutalnost što je izrekla. Kordić je osuđen za najteže ratne zločine i to što je odležao kaznu nije dobio nagradu već i dalje je presuđeni ratni zločinac. Takva kvalifikacija kakvu daje predsjednica FBiH ne postoji. Njen prijatelj je ratni zločinac i kad umre i dok živi. Da li se on pokajao, posjetio Ahmiće i izrazio svoje žaljenje porodicama ubijenih i na kraju da li je Bradara ikada bila u Ahmićima”, upitao je ranije Tahirović.

I sada je potpuno jasno da 29. novembra 2021. HDZ na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije ‘slučajno’ niti za ‘smirivanje Milorada Dodika’ glasao o zaključku Kluba srpskog naroda u kojem se tražilo da “oni koji su kreirali Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište”. Znali su da tako i štite sebe, računajući da će doći vrijeme kada će presuđeni UZP morati veličati!

Osim političkih predstavnika Srba, za ovo su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara.

Bradara je sadašnjom izjavom dokazala da nije slučajno tada dala svoj glas anticivilizacijskim zahtjevima Kluba Srba, a što je, sjetit ćemo se, izazvalo ogromne kritike i u Hrvatskoj. Tada je Dragan Čović žestoko napadnut u hrvatskim medijima. No, reakcija na skandalozne tvrdnje Bradare su izostale u Hrvatskoj.

Zato je zahtjev za smjenu i intervenciju Schmidta opravdan, dok se čeka reakcija Tužilaštva BiH, jer je Bradara povrijedila Krivični zakon BiH veličajući ratne zločince!