Niz uvreda Komšiću iz Dodikovih redova: “Kakvog je obrazovanja Komšić? Ili se radi o istorijskom bezobrazluku, ljudskom prostakluku ili bosanskom fundamentalizmu”

Radomir Lukić, profesor ustavnog prava iz Istočnog Sarajeva, inače blizak Dodikovom SNSD-u, za “Glas Srpske” je kazao da ne zna o čemu Željko Komšić priča.

Lukić kaže da ne zna ni kakvog je obrazovanja Željko Komšić.

“Ili se radi o istorijskom bezobrazluku, ljudskom prostakluku ili bosanskom fundamentalizmu. Konstitutivnost za Komšića očigledno nije ništa, a konstitutivnost je ta koja drži BiH već dugo na okupu da se ne bi podelila po nacionalnim šavovima. Konstitutivnost je donela, ne samo mir na ove prostore, a kada je bila eliminisana, kao 1991. i 1992, izbio je građanski rat. Elementarno uman čovjek, moralan i politički pošten čovjek bi to morao da zna, prizna i uvaži. Komšićevi stavovi su potpuno disfunkcionalni i takvi kao Komšić su glavna prepreka da se u BiH živi kako treba, uz međusobno razumevanje i uvažavanje identiteta, posebnosti i interesa. Sve ono što je zapravo dobro za Komšića je loše i to najbolje govori o njegovoj trajnoj nesposobnosti da se bavi ozbiljnijom političkom funkcijom u BiH”, kazao je Lukić.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać kaže da je Komšić iznio uskostranački politički stav, zloupotrebljavajući mogućnost govora u ime BiH i kršeći i Ustav.

“Svjedočili smo uzurpaciji i zloupotrebi ovlašćenja zastupanja pred međunarodnom zajednicom Predsjedništva BiH od strane Željka Komšića, ali i spremnosti takozvanog političara da širi potpune neistine, kako o našoj prošlosti, tako i o sadašnjosti”, rekla je Bursać Srni.