Nizozemska zabranila letove iz Velike Britanije zbog brzog širenja novog soja koronavirusa

Nizozemska vlada uvela je zabranu letova iz Ujedinjenog Kraljevstva, pozivajući se na zabrinutost zbog posebno zaraznog soja koronavirusa u južnoj Engleskoj.

Zabrana, koja će stupiti na snagu u nedjelju ujutro u 6 sati, a trajt će najkasnije do 1. januara, priopćila je vlada.

Vlada je rekla da “pomno prati razvoj događaja”, rekavši da će razmotriti daljnja ograničenja na druge načine prijevoza i koordinirajući s drugim zemljama EU kako smanjiti rizik od širenja novog soja virusa iz Velike Britanije na kontinent. Jedina je zemlja koja je do sada ograničavala putovanja.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson najavio je u subotu navečer nova ograničenja u Londonu i jugoistoku Engleske i na konferenciji za novinare rekao da znanstveni dokazi sugeriraju da je novi soj COVID-19 prenosiv i do 70 posto u odnosu na prethodne verzije.

“U Velikoj Britaniji otkrivena je nova zarazna varijanta koronavirusa. Očekuje se da će se ovaj soj virusa širiti lakše i brže, a također je teže otkriti “, navodi se u nizozemskoj objavi.

Rekao je da je u Nizozemskoj – početkom prosinca – do sada otkriven jedan slučaj koji uključuje varijantu i da se dalje istražuje.

“U očekivanju daljnjih detalja i veće jasnoće o situaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu, RIVM je preporučio da se rizik od unošenja novog soja virusa u Nizozemsku smanji što je više moguće ograničavanjem ili regulacijom putovanja iz Ujedinjenog Kraljevstva”, navodi se u najavi.

“Vlada želi još jednom naglasiti da putovanje u inozemstvo nosi značajan rizik od širenja koronavirusa”, dodala je. “Ne putujte ako to nije prijeko potrebno.”