Nizozemski parlament usvojio inicijativu u kojoj traži sankcije protiv Dodika

Nizozemski parlament usvojio je danas inicijativu kojom se vlasti zemlje pozivaju da zatraže sankcije od partnera u EU protiv Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska, zbog negiranja genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency.

U inicijativi koju je podnio zastupnik DENK-a Tunahan Kuzu, a prilikom glasanja na sjednici podržalo 117 zastupnika, dok su 33 bila protiv, nizozemski zastupnici pozvali su vladu zemlje da se u Europskoj uniji, čija je Nizozemska članica, zalaže za sankcije usmjerene izravno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći “kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez utjecaja na narod Bosne”.

Inicijativa poziva nizozemskog ministra vanjskih poslova da svojim kolegama u državama članicama EU hitno pošalje pismo u kojem ih poziva da se distanciraju od Dodikovih izjava u kojima negira genocid nad Bošnjacima, koji je Vojska Republike Srpske predvođena osuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem počinila u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine.