Njemačka analitičarka Johanna Deimel: “Za Vučića bi uskoro mogla svanuti teška vremena…”

Njemačka analitičarka i poznavalac balkanskih prilika Johanna Deimel izjavila je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić do sada uspijevao da maše zastavom EU – tvrdeći da se zalaže za integracije, istovremeno podrivajući demokratiju, vladavinu zakona i slobodu medija, dodavši da bi Vučiću uskoro mogla da svanu teška vremena.

“Sa novom metodologijom procesa proširenja EU, u kojoj su vladavina prava i reforme povezane s finansijskom pomoći EU, Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena. Jer, Kina i Rusija sigurno nisu alternative Evropskoj uniji”, rekla je Johanna Deimel za “Glas Amerike”.

Ona je navela da Rusija Srbiji u oblasti vanjske politike nudi podršku, posebno u Vijeću sigurnosti UN-a – i predstavlja pogodnost u pregovorima s Bruxelessom i Washingtonom, dok Kina donosi brzi novac i “infrastrukturu za nadzorne sisteme koji odgovaraju autokrati Vučiću”.

“Kina i Rusija dodatno koriste i situaciju razbuktale pandemije. Upuštaju se u mudru geopolitiku isporukama vakcina u Srbiju. To donosi naklonost Vučiću, ali i Moskvi i Pekingu u Srbiji i regionu. S druge strane, doprinosi značajnom gubitku imidža Evropske unije kako zbog trenutne situacije s vakcinama, tako i u vezi sa proširenjem EU”, smatra Deimel.

Johanna Deimel je ukazala da postaje očigledno da se unutar EU ruši temelj vrijednosti zajednice, a pojedinačni nacionalni interesi dobijaju na značaju, navodeći da se to, naprimjer, odnosi na Viktora Orbana u Mađarskoj, koji sve intenzivnije provodi neslobodnu vladavinu po ugledu na Vladimira Putina, dok EU u cjelini ne može da reaguje protiv toga.

“Isto tako, već duži niz godina gledamo kako predsjednik Vučić u Srbiji učvršćuje svoju autokratiju. Za mene su šutnja i nedostatak podrške masovnim i višemjesečnim protestima u Srbiji protiv urušavanja demokratije i kontrole medija bili potpuno neshvatljivi i neprihvatljivi”, naglasila je Deimel.

Međutim, ona primjećuje i da, kako kaže, sada djeluje da se događa nekakav vid promjene.

“Izgleda da zaštitnička ruka Angele Merkel, koja je predugo čuvala Vučića u njemačkim konzervativnim krugovima, više ne djeluje tako snažno. Članak Michaela Martensa u konzervativnom njemačkom dnevnom listu ‘Frankfurter Allgemeine’ pod naslovom ‘Fudbal, smrt i marihuana’ sigurno nije obradovao Vučića. Kao ni istraživanje portala KRIK o njegovim navodno bliskim vezama s organizovanim kriminalom”, navela je Deimel.

Ukazavši da provladini mediji trenutno vode veliku klevetničku kampanju protiv KRIK-a, ona je rekla da Vučić postaje nervozan, kao i da postupak Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu protiv mađarske stranke Fides, koji se završio njenim istupanjem iz frakcije EPP, pokazuje da je konačno prijeđena granica tolerancije.

“Sigurna sam da će Vučić na to obratiti pažnju”, istaknula je Deimel, koja ne vjeruje da većina država članica EU predsjednika Srbije smatra pouzdanim partnerom koji poštuje demokratske principe vladavine prava.