Njemačka o Izbornom zakonu BiH: Promovirati građansko društvo

“Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u BiH da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama”, kaže se u odgovoru Berlina na službeni upit člana Bundestaga Manuela Sarrazina.

Njemački političar i član njemačkog parlamenta Alliance90 / Zeleni, Manuel Sarrazin, također se pridružio raspravi o reformi izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Miguel Berger napisao je u odgovoru zastupniku Sarrazinu da je njemačka vlada pomno pratila raspravu o reformi izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Prema saveznoj vladi, “potrebno je prilagoditi pravnu osnovu kako bi se eliminirala postojeća diskriminacija, posebno u pogledu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”.

Njemačka vlada podržava prevazilaženje podjela po etničkoj liniji

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, dio je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine. “Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

Kao odgovor na pitanje člana Bundestaga Sarrazina, rečeno je da je “njemačka vlada predana teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima”.

“Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama”, zaključuje se u odgovoru službenog Berlina na upit o reformi Izbornog zakona BiH, koji je uputio zastupnik njemačkog parlamenta Manuel Sarrazin.