Njemačka očekuje da RS sankcioniše odgovorne koji su prijetili Christianu Schmidtu

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini reagirala je na skandaloznu pjesmu koja se mogla čuti na skupu prije dva dana u Banjoj Luci, gdje su okupljeni u prisustvu Milorada Dodika prijetili visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Iz ambasade, između ostalog, ističu da su sloboda izražavanja i okupljanja stub demokracije, ali da se moraju prakticirati i odgovorno provoditi.

“Savezna vlada Njemačke podržava i promovira ove osnovne slobode. Međutim, ove slobode se moraju odgovorno primjenjivati i sprovoditi. Savezna vlada najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu. Prijetnje smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu izrečene u Banja Luci na protestnom skupu protiv njegove odluke o Zakonu o neprokretnoj imovini u RS, donesene 20. aprila, ne opravdavaju pravo na slobodu govora i potpuno su neprihvatljive”, saopćeno je iz Ambasade Njemačke.

Također, pozvali su vlasti u RS-u da poduzmu mjere protiv odgovornih za ovakva skandiranja.

“Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti RS-a u okviru važećeg zakonodavstva poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost”, stoji u zaključku Ambasade Njemačke u BiH.