Njemačka odobrava preko milijardu eura za naoružanje Bliskom istoku

Prošle je godine njemačka vlada potpisala sporazum o izvozu oružja u zemlje uključene u sukobe u Jemenu i Libiji. Njemačka je među pet najboljih svjetskih izvoznika oružja.

Njemačka vlada odobrila je ukupno 1,16 milijardi eura izvoza oružja u zemlje uključene u sukob u Jemenu i Libiji 2020. godine, izvijestila je novinska agencija dpa citirajući Ministarstvo gospodarstva te zemlje.

Do 17. decembra Njemačka je potpisala dozvolu za izvoz oružja i vojne opreme vrijedne 752 miliona eura u Egipat.

Ugovor je potpisan i sa Katarom za 305,1 miliona eura, a Ujedinjeni Arapski Emirati za preko 51 milion eura, Nijemac naoružan za posao veći od oko 22,9 milijuna eura do 23,4 milijuna Kuvajt i Turska također su dobili tvrtku.

Njemačke kompanije koje proizvode naoružanje potpisale su ugovor sa Katarom vrijedan 305 miliona eura, Ujedinjenim Arapskim Emiratima preko 51 milion eura, 23 miliona eura sa Kuvajtom i oko 22.9 miliona eura sa Turskom.

Odnosi s Jemenom, Libijom

Sve spomenute zemlje uključene su u jedan ili oba dugotrajna sukoba u Jemenu i Libiji.
Savez na čelu sa Saudijskom Arabijom bori se protiv vlade protiv iranskih pobunjenika u Jemenu od kraja 2014. godine. Savez uključuje UAE, Egipat, Kuvajt, Jordan i Bahrein.

Ured Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć procjenjuje da je 233.000 smrtnih slučajeva umrlo od šestogodišnjeg rata u Jemenu.

U međuvremenu, libijski građanski rat bjesni od 2014. godine. Katar i Turska, kako bi intervenirali na vladinoj strani međunarodno priznatog nacionalnog sporazuma predvođenog vodstvom premijera Fayeza al-Sarraja u Tripoliju.

Suparničkog vojnog moćnog generala Khalifu Haftara podržavaju UAE i Egipat. Trenutno je u Libiji primirje koje budi nade za kraj sukoba.

Njemačka je među vodećim izvoznicima oružja

Zajedno s Njemačkom, Sjedinjenim Državama, Rusijom, Francuskom i Kinom, jedan je od pet najvećih svjetskih izvoznika oružja, pokazuju novi podaci Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

Zajedno su činili 76% ukupnog izvoza oružja tijekom 2015.-19., Prema izvještajima SIPRI-a.