Njemački list o Schmidtu: Ne isključuje smjenu Dodika, ali ne vidi opasnost od rata kao 1992.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt govorio je za lokalni njemački medij Obernzenn o svom trenutnom položaju, kao io političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Obernzenn je razgovarao o Schmidtovoj trenutnoj ulozi u BiH i mogućnostima koje mu ova pozicija nudi. No, njemački list primjećuje da je, iako je Schmidt proširio ovlasti za smjenu određenih političara, situacija mnogo složenija.

“Situacija se u posljednje vrijeme promijenila, jer pojedini političari namjerno krše Ustav, provociraju i njihova agresivna retorika produbljuje ionako komplikovan pravni sistem. Međutim, to ne znači da se situacija ne može dovesti pod kontrolu”, rekao je Schmidt.

List se kasnije dotaknuo i aktivnosti Milorada Dodika, koji je objavio da se RS povukla iz centralnog poreskog sistema, državnog pravosuđa i Oružanih snaga BiH.

“Da li će Schmidt ići do ekstrema i smijeniti Dodika? Ne isključuje ništa”, navodi se.

“Kada je u pitanju mir u ovoj zemlji, to ima neposredan utjecaj na susjedne zemlje. Onda morate iskoristiti sve mogućnosti i po potrebi otvoriti ladicu”, rekao je Schmidt.

Potom su se novinari osvrnuli na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj Schmidt nije bio, ali je pročitan njegov izvještaj. Na pitanje zašto je Rusija zatražila zabranu govora, visoki predstavnik je rekao da su stvari komplikovane.

“Sve je veoma komplikovano”, rekao je Schmidt ranije u smislu srpsko-ruskih veza i posljedica po političku situaciju u regiji.

Također tijekom intervjua, Schmidt je povukao paralelu između rada visokog predstavnika u BiH i ministra poljoprivrede koji je obavljao tijekom političke karijere u Njemačkoj.

“S obzirom na to da se radi o budućnosti zemlje, ovdje je riječ o mnogo većoj stvari. Ovdje nije riječ o oblastima kao što su prehrana, poljoprivreda i okoliš, već pitanja pomirenja i raskida s ratnom prošlošću.

Na kraju intervjua osvrnuli su se i na zakon koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina, koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Novinari ističu kako je zakon unio pometnju u jedan dio zemlje, ali Schmidt je izrazio želju da Parlament BiH donese domaći zakon koji bi zamijenio “Inzkov zakon”.

“Parlament BiH trebao bi donijeti svoj zakon koji poštuje evropske i međunarodne standarde. Ako to uspije, Inzkov zakon se može poništiti”, rekao je Schmidt.

Schmidt je naglasio nakon što je upitan vidi li trenutno opasnost od rata u BiH.

“Trenutna situacija je opasna i delikatna, ali ne vidim opasnost od rata kao 1992. godine. Međutim, slažem se da EU i NATO moraju poslati ohrabrujući signal i pružiti pažnju i svoje prisustvo u ovom dijelu regije. Cilj uvijek mora ostati isti – da se mladim i dobro obrazovanim ljudima ponudi profesionalna i privatna perspektiva u vlastitoj zemlji. Vladavina prava je također važan aspekt, ali promjene na političkoj sceni moraju doći od stanovnika”, zaključio je Schmidt.